Jump to content

Ha fogy a mobilnet, úgy nőhet a frusztráció. Előzd meg!

2018. 01. 05. 19:00

Már a fiatal és az idősebb generáció kezében is általánosan megtalálható az okostelefon. Mit sem ér egy érintőképernyős, okos eszköz, ha az nem rendelkezik internetkapcsolattal, vagy a havi adatkeretet már elhasználtuk.

Legtöbbünknek már okoskészülék van a kezében. Az okoseszköz azonban akkor adja az igazi élményt és akkor igazán hasznos, ha azon internetszolgáltatás is elérhető. Úgy az igazi, ha bármikor tájékozódhatunk, tarthatjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, kommunikálhatunk velük, hozzájuthatunk friss információkhoz. Talán már mindenki szembesült azzal, hogy havi internetlimitünket elérve nem tudtunk tovább a világhálóhoz kapcsolódni. Ha a közelben wifihez sem tudunk csatlakozni, akkor úgy érezhetjük magunkat, mintha nem is lenne értelme a telefonnak. A hazai szolgáltatók ma már nem számolnak fel súlyos költségeket akkor, ha a keretünk lejárt. Beváltabb gyakorlat az, hogy a limit elérése után lelassul a mobilnet szolgáltatás. Ez azonban még elég lehet arra, hogy e-maileket, amelyek csak szöveget tartalmaznak, küldhessünk és fogadhassunk, azonban zenét hallgatni, videót nézni online már nincs lehetőségünk. Mindenképp érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen adatforgalmat bonyolítunk le havonta. Bármelyik operációs rendszerrel működő készüléken megtalálható annak monitorozása, hogy mennyi az egyes alkalmazások kimenő és bejövő adatforgalma. A kettő összessége az igazi adatforgalmunk. Azonnal láthatóvá válik, hogy melyek azok az appok, amelyek eszik a mobilnetet. Odafigyelhetünk mi is saját készülékünkre és adatforgalmunk megregulázására úgy, hogy csak akkor kapcsoljuk be a mobilnetet, amikor tényleg szükség van arra. Ha bekapcsolva hagyjuk a mobilinternetet, azonban nem is dolgozunk a készüléken, az alkalmazások java folyamatosan kommunikálni próbál a hálózattal, így akkor is nő az adatforgalmunk, ha éppen nem is nyomkodjuk a készülékünket. Erre is az a megoldás, hogy kikapcsoljuk a mobilnetet, vagy pedig az alkalmazások beállításiban szabályozzuk az internetelérést.

Léteznek azonban olyan alkalmazások, amelyek segítenek kordában tartani az okos eszközeink internetfelhasználását. Az egyik a 3G Watchdog elnevezésű app, amely nevével ellentétben a 4G-s hálózatot is kezeli. Az alkalmazás segítségével nyomon követhető minden adatforgalom a lehető legaprólékosabban. Be lehet állítani bizonyos kereteket, amelyet ha elérünk, a rendszer figyelmeztetést küld.

Egy másik applikáció, a Datally abban segíthet, hogy minden alkalmazás esetében lehetőségünk van ki- és bekapcsolni a mobilinternetet. Vagyis nem engedjük, hogy a háttérben fussanak a programok akkor is, amikor mi nem szeretnénk, és ez mind az adatkeretünk terhére menjen. A Datally telepítése és indítása után azonnal fut, és ezt teszi folyamatosan, figyeli, hogy melyik program mekkora adatforgalmat bonyolít. Az adatforgalomról akár napi, de heti és havi lebontást is kérhetünk. Még azt is megmutatja, hogy merre és milyen távolságban találhatunk wifi elérést, valamint hogy kell-e ahhoz jelszó.

Már nem csak akkor érezzük magunkat nagyobb biztonságban, ha a telefonunk nálunk van, hanem akkor, ha azon van mobilinternet is. A legkellemetlenebb dolog lehet azzal szembesülni, hogy nincs már keretünk, ezért azt kell megelőzni, hogy feleslegesen használjanak fel alkalmazások adatforgalmat.

(Forrás: marmalade.hu | erenkocyigit.com, alusbae.com, devicemag.com/képek)