Jump to content

Hogyan rejtsük el titkainkat? Privát fájlok, fotók és alkalmazások a mobilon

2018. 01. 03. 13:12

Egyszerű és ingyenes megoldásokkal tehetünk láthatatlanná bármit az Android mobilunkkal babrálók elől.

 

Tolvajoktól ugyan nem véd meg, de a kíváncsiskodók hoppon maradnak.

Adott egy roppant egyszerű, mondhatni szakállas technika, amit azonban mégsem ismer mindenki. Vagy, ha ismeri is, arra éppen elegendő, hogy például a kezébe adott mobilon, a képgalériánk gyors lapozgatása közben más véletlenül sem lát olyasmit, amit inkább elrejtenénk.

Egy pont és más semmi

Alkalmazásával a tárolt hangfájlokat nem játssza le a mobil, a dokumentumok nem jelennek meg Ennyi az egész: az elrejteni kívánt könyvtár nevét az Android fájlkezelőjében nevezzük át úgy, hogy egy pontot adunk a nevéhez. A „camera” tehát legyen „.camera”: az Android így nem látja lejátszható médiafájlnak a könyvtár tartalmát.

Aki igazán titokzatos kíván lenni, az elrejteni akart könyvtárat átnevezheti, teszem azt, „.prgsytem”-nek. Ez ráadásul még a fájlkezelőben is kellően szakmainak és unalmasnak hangzik ahhoz, hogy bárkinek kedve támadjon megnyitni.

Jelszóval védett könyvtár használata

Ha az okostelefon gyárilag nem tartalmaz jelszóval védett mappát, akkor számos megoldás közül válogathatunk a Google Playen. Könnyen kezelhető és ingyenes applikáció például a File Hide Expert-Hide Pictures.

Telepítése után, már első alkalommal is megkérdezi, hogy mely fájlokat kívánunk elrejteni, s a lista természetesen bővíthető a későbbiekben is. Csak a jelszót ne felejtsük el.

Alkalmazások elrejtése

Sok okunk lehet egy vagy több telepített alkalmazás elbújtatására. Kényelmesen megtehetjük ezt például a Nova launcher használatával.

Persze nem csak ezért ajánlott a Nova telepítése: pehelykönnyű és sokkal jobban testre szabható, mint a gyári launcherek.

Telepítése után a Nova „Beállítások” „Alkalmazás- és modultár” menüpontjában leljük a „Rejtett alkalmazások” opciót. Ezen belül csak ki kell jelölnünk egy érintéssel, hogy melyik telepített appot kívánjuk eltüntetni az indítható alkalmazások közül. Az alkalmazás elérhető is marad, fut is, csak éppen nem látszik.

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)