Jump to content

Pezsegjünk!

2017. 12. 31. 19:00

Ünnepi alkalmakkor, vagy akár minden különösebb ok nélkül is kibontunk egy-egy italt. A pezsgő az, amit sokkal inkább különleges alkalmakra tartogatunk. A szilveszter bizony éppen ilyen ünnep. Éjfélkor mivel is koccinthatnánk?

A pezsgők világában eligazodni nem is olyan egyszerű. Aki nem ért hozzá, de nem is igazán érdekli, hogyan válassza ki a megfelelőt, számára talán csak az a lényeg, hogy durranjon a pezsgős üveg, és lehessen fogyasztani a finom nedűt. Ha azonban ennél jobban érdekel, hogy mit iszunk, hogyan válasszuk ki a megfelelő pezsgőt? Milyen legyen az: édes vagy száraz, vörös vagy fehér?

Ha borszakértőt kérdeznénk meg erről, akkor biztosan a száraz borokat ajánlaná, de a pezsgők esetében más a helyzet. A pezsgőfogyasztási szokások országonként nagyon különbözhetnek egymástól, az azonban biztos, hogy a pezsgőfogyasztás mértéke nő. A tengerparti országokban, ahol a gasztronómia igencsak fejlett, a tengerből nyert alapanyagok sokaságát használják fel ételeik elkészítéséhez, sokkal inkább a száraz pezsgő a kelendő. Európában azonban kedveltebbek az édes pezsgők.

A magyarok nemcsak a fogyasztás mértékét növelik, de a pezsgő előállításában is jeleskednek. Gondoltad volna, hogy évente a hazai háztartásokban nagyjából húszmillió pezsgősüveget bontanak fel, hogy elfogyaszthassák a buborékos italt? Ráadásul szeretünk hűek lenni országunkhoz, és igyekszünk az ünnepi alkalom során magyar termékkel koccintani, főleg édes pezsgővel, de azért nem vetjük meg a rosé, a száraz, sőt az ínyencek az extra száraz pezsgőt sem.

Ha már pezsgőzni támad kedvünk, akkor adjunk a minőségre, amely nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Nagy különbségek lehetnek a pezsgők között. Olyan sokoldalú szénsavas italról van szó, amely sokféle étel után jól eshet. A félszáraz pezsgő a kekszekhez és a piskótaszerű süteményekhez illik a legjobban. A vörös pezsgő is az édességek mellé illik, de inkább a pitékhez. A száraz pezsgőt sós, savanyú, pikánsabb ételek mellé ajánlott fogyasztani.

A szilveszter tipikus alkoholos itala a pezsgő. Azonban nemcsak önmagában érdemes kóstolgatni azt, hanem bólé alapanyaga is lehet. Sőt a bólé kinti sütéshez és főzéshez is illő ital lehet (majd tavasszal vagy nyáron). A bóléba kerülő pezsgő adja meg a buborékozást, és ezzel vesszük le a vendégeket is a lábukról. Ha meg szeretnéd adni a módját, akkor minőségi pezsgőt használj fel a Margaret Rose nevezetű bóléhoz. Szükséges hozzá minőségi száraz pezsgő, 1 cl Cinzano Dry és 2 cl Campari. Fogj egy pezsgőspoharat és öntsd bele a Cinzanot és a Camparit, majd öntsd fel hűtött pezsgővel.

Ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem, hiszen számukra is többféle ízesítésű gyerekpezsgő készül. Sőt, aki újév napján még autóba fog ülni, de mindenképp koccintani akar pezsgővel, számukra is kellemes élményt nyújthat a gyerekpezsgő.

(Forrás: marmalade.hu | vinepair.com, decanter.com, giphy.com/képek)