Jump to content

Ha már csinálod, csináld okosan!

2017. 12. 30. 19:00

Mint ahogyan a karácsonyi nagy lakmározásra is rá lehet készülni és edzeni, úgy a szilveszteri partiknak sem a berúgásról, a részegségről kell szólnia. Az év utolsó napján el kell engednünk magunkat, de a felelősségteljes ivás csak jót tehet nekünk. Másnap biztosan jobb lesz.

A magyarok nem vetik meg az alkoholos italok fogyasztását. A legtöbben azért mértékkel és óvatosan kóstolgatunk, mások azonban szeretnek a pohár fenekére nézni. Most azonban nem az alkoholizmusról fog szó esni, hanem inkább arról, hogyan igyon az, aki nem fogyaszt rendszeresen alkoholt, de egy ünneplés alkalmával elengedheti magát. Hogyan igyunk úgy szeszes italt, hogy az ne határozza meg a másnapunkat, ne legyen semmi bajunk?

Márpedig szilveszter közeledik, és ilyenkor féktelen bulizásba kezdenek nagyon sokan. Ki háznál, ki máshol, de a legtöbben elbúcsúztatjuk az óévet és ünnepi hangulatban fogadjuk az újat. Az ünnepléshez szervesen hozzátartozik az alkoholfogyasztás. Ha már inni fogsz és akarsz is szilveszterkor, akkor azt tedd tudatosan.

A szilveszteri partizás során sorra koccannak a poharak, de senki nem mondta, hogy kötelező is inni abból minden koccintásnál. Ha el akarod kerülni a másnapossággal járó kellemetlen és fájdalmas tüneteket, akkor be kell vetned a tudatos ivást.

Az év utolsó napja nemcsak az ivásról szól, hanem az evésről is. Éppen ezért okosan fel kell készíteni a szervezetet a nagyobb mennyiségű alkohol befogadására és feldolgozására, vagyis ebben az esetben érdemesebb akár nehezebb ételekkel is megrakni a pocakot.

Mindenki ismeri saját határait és korlátait. Tudja, hogy melyik az a szint, ahol meg kellene állni az italfogyasztásban, vagy legalábbis kihagyni néhány kört, szüneteltetni. Nagyon egyszerűen csak annyit kell mondani, hogy „Köszönöm, elég volt!”. Ha ennek ellenére mégis csurran a poharadba az ital, senki nem kötelezhet arra, hogy megidd. Egyedül csak te parancsolhatsz. Ha határaid ismerete ellenére mégis megiszod a kitöltött italt, akkor az a te bűnöd.

Ha tudsz megálljt parancsolni és ki tudsz hagyni egy kört, akkor tovább segítheted a szervezeted azzal, hogy megiszol egy jó nagy pohár vizet. Ezzel tehetsz magadnak a legjobbat. Az alkohol elvonja a szervezetedtől a vizet, de ha te folyamatosan ügyelsz a folyadékpótlásra, akkor nem alakul ki dehidratáltság. A fejed másnap sem fogja érezni, hogy többet ittál alkoholt, mint szoktál. Ha még tejet is fogyasztasz, akkor késlelteted az alkohol felszívódását.

Ha ismered magad annyira, hogy nem tudsz nemet mondani az italnak egy-egy alkalomkor, akkor bizony mindig legyen melletted valaki, aki ismer téged, aki tudja, hogy mikor elég.

Ha határaid ismerete ellenére is elfogadtad az italt és jobban sikerült a mulatozás, mint azt tervezted, vagy nem tudott melletted lenni senki, aki megálljt parancsolt volna, akkor megárthat az alkohol. Ha így érzed, akkor még mindig nem rossz ötlet, ha vizet iszol lefekvés előtt, csakhogy a vízzel együtt leöblíthetsz egy fájdalomcsillapítót is, amely acetil-szalicilsav tartalmú. Egy nagyobb alvás után újból be lehet venni egy tablettát, amennyiben indokolt.

A szilveszteri mulatságnak egyáltalán nem feltétele az alkoholos ital fogyasztása, mégis sokan engedik meg maguknak ilyenkor, hogy alkoholt igyanak. Akkor viszont már érdemes okosan csinálni, hogy 2018 ne fejfájással, rossz közérzettel kezdődjön. 

(Forrás: marmalade.hu | jwmarriottaustin.com, uweworld.com, dailymail.co.uk/képek)