Jump to content

Karácsony utáni gyomorkímélés

2017. 12. 27. 17:00

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogyan készüljünk tudatosan a karácsonyi nagy eszem-iszomra. Néhány szabály betartásával már a megkezdett fogyókúrába is beilleszthető egy ilyen lakomázás. Mi történik akkor, ha nem tudtunk megálljt parancsolni?

Még annyi kontrol sincs bennünk a nagy evészet idején, ha nem fogyókúrázunk, diétázunk. Ha elengedjük magunkat a családi összejövetelek során, akkor degeszre esszük magunkat. A karácsonyi menüt ráadásul a legtöbb helyen nem spórolják ki és fenséges ételekkel várják a vendégeket. Egy ünnepi szezonban fogadhatunk mi magunk is vendégeket, valamint több helyre is hivatalosak lehetünk. Mindenhol finom ételekkel találjuk magunkat szemben. Muszáj egy kis szusszanót tartanunk, mert már nyakunkon van a szilveszter, amely ugyancsak az evésről, az ivásról és a mulatságról szól.

A gyomrod már nem bírja a sok ételt, amivel megtöltötted a napokban? Úgy érzed, hogy akár hetekig nem kéne enned ahhoz, hogy a kellemetlenségek megszűnjenek pocaktájékon? Sokan csak akkor jönnek rá, hogy mértékletesebben kellett volna enniük, amikor már hastáji panaszokkal kell megbirkózniuk. Ha már nem gondolkodtál előre, nem előzted meg, hogy baj legyen, akkor utólag kell cselekedned. Egyensúlyba kell hozni a szervezetedet és az egészségedet.

Van még néhány nap szilveszterig, amely pontosan arra alkalmas, hogy cselekedj valamint emésztésed, szervezeted és közérzeted érdekében. A szeretet ünnepén összegyűlő családtagok jókat esznek, isznak, beszélgetnek együtt. Talán az évnek csak ebben a szakában jönnek össze így a szeretteink. Sokak számára ez a legszebb ünnep, de egyben a leghizlalóbb is. Ha egyetértesz ezzel, talán a saját testeden is érzed ezt, akkor bizony mozgásba kell lendülnöd. Mindegy, hogy milyen mozgásra adod a fejed, de lódulj neki. Még csak otthonról sem kell kimozdulnod, de mozogj napi fél órát és intenzíven.

Az elkövetkező napokban fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt. Ha direktben már unod, akkor készíts belőlük turmixot. Ha egészséges és laktató turmixra vágysz, olyanra, amelytől még akár délben sem fogsz megéhezni, akkor adj hozzá tejet és tojást is. Ebédre bármilyen választék is van, csak a levesből, vagy főzelékből fogyassz. Tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt egyél. Bármennyire is vonz a maradék sütemény, vagy a szaloncukor, inkább egyél helyettük egy kivit, almát, kisebb banánt, narancsot. Így a vitaminbevitelről is gondoskodsz és a rostról is.

A karácsony amúgy is a halételek időszaka. Ebédre és vacsorára is fogyaszthatsz natúr sült vagy főtt halat. Ha húsra is vágynál, abból is a csirkemell mellett tedd le a voksodat.

Fogyassz sok vizet, amely minden napnak alapja kellene, hogy legyen. Kerüld a szénsavas és édesített üdítőitalokat és az alkoholt. Ha annyira tele vagy, hogy tényleg nem kívánod a nehéz ételeket, akkor fogyassz salátákat. Ezekben a napokban érdemes a levesekre koncentrálnod. Ha megéhezel ebéd idején, de könnyebb ételekre vágysz, akkor bátran fogyassz levest és főzeléket. Adj az emésztőrendszerednek kis pihenőt, hogy felkészülhessen a szilveszterre.

(Forrás: marmalade.hu | fm104.ie, randumbuzz.com, mirror.co.uk/képek)