Jump to content

Reszketsz vagy sem, ha a Reszkessetek, betörők! megy a tévében?

2017. 12. 26. 19:00

A karácsony elképzelhetetlen karácsonyfa, annak díszítési ceremóniája, ajándékozás és finom ételek fogyasztása nélkül. A szeretet ünnepén senki nem szeret egyedül lenni, így ez igazi családi ünnep. Még a televíziós műsorok is ünnepibbek ezekben a napokban.

A karácsony talán már nem is lenne igazi ünnep, ha nem lenne műsoron a Reszkessetek, betörők! Vagy mégis?

Jó ideje már, hogy terítéken van ez a film. Az 1990-ben készült vígjáték meghódította Magyarországot, de az egész világot is. A történetet talán mindenki ismeri, de ha mégsem (???), akkor dióhéjban annyit elárulunk, hogy a film főszereplője egy kisfiú, akinek egész családja igazi nagy karácsonyozásra készül. Ami egy ilyen ünnepi előkészülettel együtt jár, az Kevin családjában is megtalálható, főleg, hogy sokan vannak testvérek. A család Párizsban akarja tölteni a karácsonyt, és a út megszervezése ekkora család esetében igazi kihívás. A nagy kavalkádban otthon felejtik Kevint, aki nem hogy megszeppenne, de még a családi házba betörni kívánó rosszarcú embereket is megállítja.

Valami miatt ez az a film, amelyet a televízió előtt ülők évről évre képesek megnézni, és együtt élni Kevin bonyodalmait úgy, mintha még sosem látták volna. Pedig már 1990-ben elkezdte hódítását. Sőt már a kezdetekben akkora sikere volt a filmnek, hogy az első napokban behozta a film elkészítésének árát. Sokáig tartotta a legsikeresebb rangot Reszkessetek, betörők! a vígjátékok között.

A filmben főszerepet játszó Macaulay Culkin játéka kedves, és sok gyermek tud azonosulni azzal, hogy milyen jó lenne egyedül maradni otthon. Annak árnyoldalát is láthatják a filmben, de egyben motiváló is, hiszen Kevin megmutatja, hogy a félelmek legyőzhetők.

A szülők kicsit magukra ismerhetnek a karácsonyi sürgés-forgásban, hogy a sok teendőn kívül jobban oda kell figyelni a gyerekekre.

Van, aki évről évre megnézi a Reszkessetek, betörők! filmet, mert megunhatatlan. Mások pedig megcsömörlöttek a filmtől. Lehet szeretni és lehet utálni, de annyi üzenete mégis van, hogy a karácsonyi hercehurcában ne feledkezzünk meg az ünnep igazi lényegéről, a szeretetről, a szeretteinkről.

Maguk a főszereplők sem tudják pontosan, hogy miért vált a karácsony elhagyhatatlan elemévé ez a film, mindenesetre ezzel világszerte híresek lettek. A film sikere miatt folytatást is kapott, amelyben a következő még az eredeti szereposztású volt.

Ha tehát karácsony, akkor nemcsak karácsonyfa, díszek, finom ételek, meghittség, szeretet, család és barátok, hanem a karácsonyi életérzéshez a Reszkessetek, betörők! ugyanúgy hozzátartozik. No, persze akad olyan, aki már szinte viszket a film címének kimondása hallatára is, de a legjobb hír az, hogy senkinek sem kötelező megnézni, hiszen annyi más csatorna közül lehet választani.

Nem elég, hogy a tévében minden év végén megnézhető, még mi is traktálunk...de csak a legjobb jelenetekkel ;)

(Forrás: marmalade.hu | forbes.com, heart.co.uk/képek | youtube.com/videó)