Jump to content

Hogyan ne legyen a gyomrod túlterhelt?

2017. 12. 26. 17:00

Aki diétába kezdett, vagy fogyásra adta a fejét, számára a karácsonyi időszak az önmegtartóztatásról vagy a bűnbeesésről szól. A karácsony nemcsak a családot hozhatja össze, hanem a plusz kilókat is.

Nem is kell ahhoz folyamatban lévő diéta, fogyókúra, hogy ez ember eldöntse, azért mert karácsony van, még nem kell „halálra” ennie magát. Elég csak belegondolni a tavalyi, vagy azelőtti, vagy akár minden karácsonyra, ami arról szólt, hogy abban a néhány napban bármerre is járt, mindenhol degeszre ette magát. Az egész ünnep az ajándékozáson és a szereteten túl a hatalmas lakomákról szól. Mintha az év más napján nem ehetne az ember, csak karácsonykor. Terülj, terülj asztalkám! módjára kerülnek a finomabbnál finomabb fogások az asztalra. Mindenki megtalálja a megfelelőt, és bőven van mivel leöblíteni is a falatokat. Ember legyen a talpán, aki ellent tud állni az ételeknek. Egy ilyen nap végén ne csodálkozzunk, ha a gyomrunk kikészül. Főleg, hogy nem vagyunk hozzászokva a nehéz ételekhez ilyen mennyiségben.

Aki azonban nem akarja, hogy megülje a gyomrát a sokféle finomság, az tudatosan odafigyel arra, hogy mennyit és hogyan fogyaszt. Most van annak az ideje, hogy a család és a barátok összegyűljenek, együtt legyenek, és közben falatozzanak, de lehet ezt ésszel is művelni.

Roskadásig telepakolva az ünnepi asztal? Annyi az ízletes fogás, hogy nem is tudod, melyikhez nyúlj? Nem is kell elsietni semmit. Egy ilyen esemény ráérős, megadja az ember a módját, és az evésben sem kell elkapkodni semmit. Ha telekapkodod magadat, ráadásul mértéktelenül, egy ideig nem is érzed, hogy mennyire tele vagy. Kell legalább húsz perc, mire az az érzésed támad, hogy nagyon jól laktál. Éppen ezért nem kell falni, hanem komótosan rágj meg minden falatot.

Ha tudod, hogy az ünnepek alatt több helyre is hivatalos vagy és szinte biztos lehetőség van mindenhol degeszre enni magad, akkor iktass be előtte valamilyen mozgást, óvatosabban bánj otthon az ételekkel.

Az ünnepi alkalmak azok, amikor az ember kicsit elengedheti magát és bűnözhet is. Nemcsak az alkoholfogyasztásra gondolunk, hanem a süteményekre is. A legnagyobb önkínzás lenne, ha a finom ételekből nem ennél csak azért, mert fogyókúrázol. A lényeg, hogy meghúzd a határt. Esetleg a ház asszonyától kérj egy kisebb tányért azért, hogy optikailag hasson rád. Ha tele is pakolod, még mindig jóval kisebb adagot fogyasztasz el, mint az, aki nagy tányérról eszik.

Nemcsak az ételeknek nehezebb ellenállni, hanem az üdítőitaloknak és az alkoholos italoknak is. Hajlamosabbak vagyunk elengedni magunkat, ami még csak nem is lenne gond. Hébe-hóba kijár az embernek, de arra akkor is ügyelni kell, hogy sok folyadékkal előzzük meg a dehidratáltságot.

(Forrás: marmalade.hu | thesun.co.uk, giphy.com, crmrkitchen.com/képek)