Jump to content

A cukorbetegség meglepő tünetei

2017. 12. 23. 19:00

A cukorbetegség vagy diabétesz sokak számára ismerősen cseng vagy azért, mert küzd vele, vagy azért, mert a környezetében valaki ebben a betegségben szenved. Olyan lappangó betegségről van szó, amelynek fura tünetei lehetnek és egyáltalán nem a diabéteszre gondolunk.

Míg az 1-es típusú diabétesz már fiatalkorban jelentkezik, addig a 2-es típusúról sokáig nincs is tisztában a beteg. Arról már lehet, hogy csak akkor vesznek tudomást, ha már az állapot súlyos. A lappangva kialakuló cukorbetegség esetében fontos lenne pedig, hogy időben észrevegyék a tüneteket. Csakhogy az esetek jó részében, mire már orvos kezei közé kerül a beteg, addigra a diabétesz súlyos szövődményeket okozott. Sok esetben azonban maga a szövődmény mutat rá arra, hogy mi húzódik valójában a háttérben.

Zsibbad a láb vagy érzéketlen? Nem meglepő, hiszen ülő munkát végzel – gondolod magadban. Nem biztos, hogy a munkára kell mindent fogni. A diabétesz ugyanis alattomos. Ha a vércukorszint tartósan magas, az kihat az idegekre, azaz károsítja azokat. Az idegek anyagcseréjét teljesen felborítja a megváltozott állapot, de károsodnak az idegrostokat tápláló erek. A nem kielégítő vérellátás miatt az oxigén mennyisége sem megfelelő. Ez okozhatja a zsibbadást, az érzéketlenséget, égő érzést, bizsergést is.

Mindenkinek lehetnek ügyetlen napjai. Olykor kiejtjük kezünkből a tárgyakat. Ráfoghatjuk a rossz napra is, de ha ez sűrűbben előfordul, akkor lehet, hogy a cukorbetegség által okozott idegsérülés húzódik ennek hátterében. Mintha áram ütné meg hirtelen a kezüket, sokan erről számolnak be, és emiatt ejtik el a tárgyat.

Az egyensúlyvesztéshez sem a cukorbetegséget társítanánk okként. Márpedig, ha kihat az idegekre ez az állapot, és érzékkiesést, zsibbadást érezhetsz végtagjaidban, akkor mozdulataid is bizonytalanabbá válhatnak, elveszítheted az egyensúlyodat is.

Ugyancsak az idegkárosodás hatására a cukorbeteg nem úgy érzékeli a hőt, mint mások. Egyesek felfokozottak reagálnak a hidegre vagy a melegre, míg mások alig érzékelik. Akinek pedig ilyen érzéketlen a bőre, kevésbé érzékeli a fájdalmat, az sokkal könnyebben megsértheti bőrét úgy, hogy arról nem is sejt. Már csak a végtagon lévő sebre figyel fel az ember. Ez nemcsak azért rossz, mert nem veszi észre a diabéteszes, hogy megsérült, hanem azért is problémát okoz, mert aki ebben a betegségben szenved, még számolni kell azzal is, hogy jóval lassabban és nehezebben gyógyulnak be a sebek.

Járás közben a testsúlyunk a lábfejeinkre helyeződik. Ám, ha valaki cukorbeteg, az kihathat a járására, és a súlypont máshová helyeződik. Ennek következtében eldeformálódhat a lábfej is, amelynek egyik leggyakoribb megjelenési formája a kalapácsujj.

Ha valamelyik tüntetet magadon is tapasztalod, és nem tudtad mire vélni, akkor ideje orvoshoz fordulnod. Lehet nem is cukorbetegségről van szó, de zárd ki annak lehetőségét. Ha pedig kiderült a betegség, akkor be lehet állítani a vércukorszintet és a kezelést.

(Forrás: marmalade.hu | rd.com, womansday.com/képek)