Jump to content

Minőségváltozás az iskolai büfékben

2017. 12. 21. 17:00

Az egészséges életmód alapja az egészséges táplálkozás. Egyre többen váltunk olyan alapanyagokra, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak és tudatosan kerüljük a károsnak kikiáltott termékeket. A rendszeres mozgás beiktatásával pedig hozzájárulunk testi és lelki egészségünkhöz is.

Nemcsak a felnőttek körében kell ennek így lennie, hanem a gyerekek életében is. A szülőktől függ, hogy mi kerül otthon a gyerekek elé. Esetükben is minimalizálni igyekszünk a péksüteményeket, a cukrozott és szénsavas üdítőitalokat, az édességeket. Elengedjük őket az iskolába, de nem mindenkinek van annyi ideje reggelente, hogy egészséges hozzávalókból tápláló reggelit csomagoljon oda gyermekének. A legegyszerűbb az, ha az uzsonnás zacskóba vagy dobozba gondosan elkészített reggeli helyett némi zsebpénzt adunk a diáknak. Majdcsak minden iskolában van büfé, ahol bevásárolhat magának a pénzéhez és ízléséhez mérten. Talán még jót is teszünk ezzel, hadd tanuljon a gyerkőc bánni a pénzzel és be tudja osztani.

Az oktatási intézmények igazgatóit ősszel tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) arról, hogy ezek után mivel szolgálhatják ki a tanulókat az iskolában működő büfében. Nem arról van szó, hogy ennyire megváltozott a gyerekek ízlése. Hiába telik az idő, változnak a szokások, a gyerekek édességimádata mit sem változott. Mi is szerettük az édességet (ma is szeretjük), és ez a mai kor gyermekeit sem kerüli el. Az EMMI döntött arról, hogy egészségesebbé teszi a mai gyerkőcöket. Arra kötelezték ugyanis az iskolai büféket, hogy egészséges árukészlettel várják a tanulókat. Ez azt jelenti, hogy megszabták mit árusíthatnak a büfében, és vannak olyan termékek, amelyek tiltólistára kerültek. A lista tartalmazza azokat, amelyek az egészséges étrendbe beletartozhat. Ami azonban tiltólistás, és mégis kapható az iskola büféjében, úgy annak jogi következményei is lesznek. Az iskolai büfékben folyamatos módon kell átállniuk arra az árukészletre, amelyet az EMMI engedélyez.

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke az iskolába járással folyton fejlődne, és egyben egészségesebbé is váljon. A mindennapos testnevelés is ezt célozza meg, de mit sem érnek ezek a törekvések, ha a büfében egészségtelen ételekkel tömheti tele magát a nebuló. A chipsadó hatálya alá tartozó ételek tiltott termékek a büfében és az étel- és italautomatákban is.

Minden felnőtt volt gyermek, és tudjuk nagyon jól, ha egy gyerkőcnek választania kell az egészséges és tápláló étel valamint az édesség közül, szinte biztos, hogy az édesség mellett horgonyozna le. Inkább isznak a gyerekek egy energiaitalt, ha módjuk van rá, mintsem ásványvizet.

Az új lista szerint azonban ennek vége. Most már saláták, egészséges alapanyagból összeállított szendvicsek, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, gyümölcsök, tejtermékek, joghurtok váltják fel a túlcukrozott péksüteményeket, és ásványvizet lehet inni a cukrozott löttyök helyett.

Ha csak egészséges összetevőjű ételekből válogathatnak a diákok az iskola büféjében vásárolva, akkor hozzászoknak ehhez, és későbbi életükben is ez válik normálissá.

(Forrás: marmalade.hu | popsugar.com, timesofislamabad.com, mensfitness.com/képek)