Jump to content

Karácsonyi Guinnessek, mert van hova fokozni az ünnepeket

2017. 12. 20. 15:55

Az év legjobban várt három napja néhányakat teljes révületbe ejt. A már-már ünnepi transzközeli állapotok olyan gigászi és emlékezetes legeket hoznak létre, mint a 11 millió dolláros fenyő vagy épp a 67 méter magas fenyő. Azt hiszed, ezeket nem lehet überelni?

Karácsony szent ünnepén az emberek nem csak lelküket, hanem lakásukat és kertjüket is szeretik pompába öltöztetni. Olykor viszont könnyű átesni az ünnep hevében a ló túloldalára, ami van, hogy Guinness rekordokhoz vezet. Ezekből szemezgettünk az ünnep örömére.

3,6 milliárd a fára?

Bizony. Van, aki komolyan veszi a szeretet ünnepének íratlan díszítési szabályait, például a svájci Piaget ékszerház, ami 2002-ben 83 darab, összértékbe 3,6 milliárd dollárnyi összértékű ékszert aggatott a fára. Az átszámított 16 millió dollárnyi csecsebecse a Guinnessig repítette a fenyőt.

Égősort mindenhova!

Karácsonyi fényfüzér nélkül nehéz elképzelni az ünnepeket. Legalábbis, optimális esetben egy-két égő tényleg szükségeltetik a fára. Nos, a kölni Székesegyház előtti téren felállított fára 150 ezer karácsonyi égősor került. Ezzel 2006-ban megnyerte a Guinness Rekordok legjeinek egyik helyét.

67 méternyi fa

Két legendás méretű fa ismert a legek könyvében. Az egyiket a washingtoni Northgate bevásárlóközpont előtt állították, a másikat pedig Seattleben állították az 50-es években. Minkét fa 67 méter magasság fölötti méretekkel büszkélkedhetett.

25 ezer darabos gyűjtemény

Noha annyira nem fűződik szorosan a karácsonyhoz, de a világ legnagyobb mikulásgyűjteménye is felfér a listára, ami 25 104 darabból áll, és a kanadai Jean-Guy Laquerre tulajdonában van.

Gigászi méretű adventi naptár

Nem csak fenyőfából, hanem adventi naptárból is lehet monumentális méretűeket kreálni. Jó példa erre a 2007-es londoni St. Pancras-pályaudvaron kifüggesztett adventi naptár, ami 71 méter magas és 23 méter széles volt.

-71,2 Celsius fok

Vajon mennyire boldog a karácsony ilyen mínuszfokban? Szibéria lakói szerint kiváló, ugyanis Ojmjakonban nem ritka a mínusz több tíz Celsius fokos hideg. Hazánkban a leghidegebb karácsony este -26 Celsius fokos volt.

8 centis hó az országban

Sajnos idén sem lesz fehér karácsony. Csupán csak mínuszokban bővelkedünk, de a kósza hópelyhek elkerülik a térséget. De nem így, 1970-ben, amikor 8 centiméter vastagságú hótakaró volt az országban, mindenhol. Egyébként 1957 és 2016 között összesen 18 alkalommal szemerkélt a hó Magyarországon, ami siralmasan kevés. Úgy tűnik, be kell érni a mínuszokkal a hó helyett.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)