Jump to content

Beleink doktora, és ez kell most nekünk!

2017. 12. 20. 17:00

Már ősszel belekezdenek a tudatosok abba, hogy szervezetüket felkészítsék a vitaminban szegényebb, betegségekben azonban bővelkedő téli időszakra. A vitaminkészítmények helyett van egy sokkal jobb ötletünk.

Levélszámra vesszük és fogyasztjuk a C-vitamint és a drága vitaminkészítményeket, ez nem kis összeget emészt fel. Van azonban valami, ami jóval természetesebb vitaminforrásunk, és az ára sem borsos. A savanyú káposzta az, amire rá kell kapnunk a téli időszakban.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tél van, közelegnek az ünnepek. Javában éléjük a disznótorozásokat, és a téli hagyományokhoz hűen rendre terítékre kerül a különféle disznótoros étel. Ilyenkor fogyasztjuk leginkább a savanyított káposztából készült töltött káposztát. Már a nyálelválasztás is elindul a fenséges étek olvastán is.

Igazi magyar gasztronómiai fogás a töltött káposzta, de a savanyú káposzta nemcsak ehhez az ételhez elengedhetetlen, hanem önmagában fogyasztva az egész szervezetünkre jótékonyan hat. A káposzta savanyítása egy ősi tartósítási eljárás. A tejsavas erjesztéskor tejsavbaktériumok keletkeznek a káposzta leveleiben, amelyek megakadályozzák a bomlást. A tejsavbaktériumok azonban nemcsak a káposztát savanyítják meg, hanem az emésztőrendszerükre is kifejti jó hatását. 

A savanyú káposztát a világ minden táján ismerik, azonban máshol máshogyan ízesítik. Felhasználhatjuk ételeinkhez, de ha önmagában fogyasztjuk is csak segítünk magunknak. Ha szeretnénk egészségünket épen tudni, akkor a legajánlatosabb, ha nyersen fogyasztjuk. A savanyított káposztában található tejsavbaktériumok regenerálják a vastagbelet. Nyúzott, pörgős mindennapjainkat éljük. Az év végi hajrá sokak esetében jár együtt a stresszel, a helytelen táplálkozással, amelyek legyengíthetik az immunrendszerünket. A betegségeket antibiotikummal igyekszünk kikezelni, amely közismerten felborítja az béltraktus baktériumainak egyensúlyát. A nyersen fogyasztott savanyú káposzta ezeket a problémákat kezelni képes.

A savanyított káposzta erjesztése során a benne lévő vitaminok megmaradnak. Ennek előnyeit pedig ki kellene használnunk. Energiatartalma nagyon alacsony, ezzel szemben tele van vitaminnal, úgymint C-, B6- és K-vitamin, de megtalálható benne a kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas is, valamint magas az élelmi rost tartalma is. A káposzta savanyításakor megjelenő baktériumok jó hatással vannak az emésztésünkre. Csökkenti a gázképződést, lazább székletet eredményez, meggátolja a kellemetlen puffadást és a székrekedést.

Márpedig, ha az emésztésünk rendben van, akkor az kihat a hangulatunkra is. Ebből kifolyólag, ha a bélflóránk egészséges, akkor erősebb immunrendszert is nyerünk. Ha pedig rendben van a szervezetünk, nem érezzük rosszul magunkat a bőrünkben, akkor a hangulatunk, gondolkodásunk is jobbá válik. Diétázóknak, fogyókúrázóknak legyen kötelező alapanyaga.

A savanyú káposztát most érdemes fogyasztani, de a levét sem szabad elpazarolni, mert az egészséges gyomornyálkahártya fenntartásához segít hozzá. A mai világunk rettegett kórja a daganatos megbetegedés, amivel a savanyú káposzta ugyancsak felveheti a harcot.

(Forrás: marmalade.hu | organicfacts.net, goodtoknow.co.uk, mrfood.com/képek)