Jump to content

A modern világ "betegésge",avagy miért függünk az okoseszközöktől?

2017. 12. 18. 12:26

A felgyorsult világban ma már el nem tudjuk képzelni az életünket telefon, internet és egyéb okoskütyü nélkül. Az emberek nagy része függővé válik, anélkül, hogy ez feltűnne neki. Tehetünk ez ellen valamit?

2167. Naponta ennyiszer nyúl az okostelefonja képernyőjéhez egy átlagos felhasználó. Ez a megdöbbentő adat egy nemrég készült felmérés során derült ki. Csák Annamária pszichológus szerint nagyon nagy mértékű lehet az applikációkba a bevonódás, ami egyeseknél akár függőséget is okozhat.

„Bárhol megnézhetjük, hogy van-e üzenetünk, chatelhetünk, rámehetünk a Youtube-ra, tehát túl közel vannak ezek az eszközök hozzánk, ez az egyik. A másik, hogy az ember úgy érzi, hogy érzelmileg nagyon bevonódik, hogy neki szólnak ezek az üzenetek, akár egy hirdetés, akár valamilyen csatorna, amire rámegy, akár a beszélgetés, merthogy ezek olyan személyesek és teljesen az az élménye z embernek, hogy ők a főszereplői ennek a történetnek, még akkor is, ha valahol tudják, hogy nem” – fogalmazta meg a bevonódás és az okostelefon kapcsolatát a pszichológus.

Az okoseszközöknek és a közösségi médiumoknak köszönhetően az online térben is saját életünk főszereplői lettek az emberek, ami egyúttal azt is jelenti, hogy rá vagyunk utalva a digitális eszközökre. Szűts Zoltán médiakutató elmondta: olyan tanulmányok készültek, miszerint az okostelefonok nagyjából úgy működnek, mint a félkarú rablók, tehát húzni kell egyet rajtuk, frissíteni kell, hogy az új információk megjelenjenek. Ez a frissítési kényszer gyakran azt szüli, hogy a felhasználók nem mozdulnak el tőle, miként a kaszinóknak is az a működési elve, hogy a teret és az időt kizárják.

Ezzel gyorsan el is lehet jutni az okostelefon-függőség kialakulásáig. Magyarországon a felnőttek 80 százaléka használ okostelefont, és a készüléktulajdonosok 90 százaléka érzi magát feszültnek, ha a mobilja nincs a közvetlen közelében, a fiataloknál ez az arány még magasabb. Alkati dolog, hogy ki alkalmasabb erre, ki kevésbé, s ezért nem válik valaminek a rabjává. Akár a munka rabjává is, esetleg az ital vagy cigaretta, drog, vagy bárminek a rabjává, különböző műsorok, sorozatok, netán az internetezés rabjává. De azért természetesen a gyerekkori történések hozzájárulnak a függőség kialakulásához, tehát hogy milyen gyerekkorunk volt, hogy biztonságot adó családi hátterünk volt, vagy pont fordítva.

Nem a tudásban, hanem az internetben bízunk

A médiakutató szerint a függőség mellett az is aggodalomra ad okot, hogy egyre kevésbé használjuk az agyunkat. Nem bízunk a korábban megszerzett tudásunkban sem, azonnal a telefonunkhoz nyúlunk, és a keresőoldalakról próbáljuk az információt beszerezni. Éppen ezért az Egyesült Államokban már számos egyetemen bevezették azt a szabályt, hogy nem szabad okostelefont és számítógépet használni az órán, mert bármit mond a tanár, bármilyen izgalmasan mondja, egy stand-up comedyt is előadhat, abban az esetben sem lesz negyedannyira izgalmas, mint a képernyőn megjelent tartalom.

Összegzésképpen ki lehet jelenteni: a technológiai fejlődés alapvetően pozitív lépés az emberiség történetében, azonban nagyon sok negatívummal is jár. A kulcs, ahogy szinte minden esetben, ezúttal is az egyensúlyban van, csakis az egészséges középút járható. Más szakemberek azt állítják, az „agyunk elrabolható”. Úgy tartják, az okoseszközök teljesen beszippanthatnak minket.

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)