Jump to content

Ezért is jó ajándékozni...

2017. 12. 06. 12:29

Az ünnepek egyeseknél nem csak örömet, de feszültséget és stresszt is okoznak. A szakemberek szerint, odafigyeléssel feszültségmentesebbé tehetőek az ünnepek.

Az ünnepek gyakori velejárója a stressz, ilyenkor ugyanis nagyobb nyomás alatt érezzük magunkat, nehezebben alkalmazkodunk az elvárásokhoz, mindent a lehető legjobban akarunk teljesíteni, otthon és a munkahelyen is, a nyugodt ünnep érdekében. Ilyenkor az elvárások is megnőnek, az ember pedig hajlamos mindenen aggódni, az örökös stressz pedig könnyedén megmérgezheti a mindennapjainkat. A stressz ma már szinte minden ember életében jelen van, otthon, a munkahelyen, a mindennapi élet bármely területén akadnak olyan helyzetek, amelyek komoly feszültséggel járnak. Az ünnepek, így a karácsony is stresszel jár, hiszen a készülődés is sok konfliktust, nehéz helyzetet okozhat. A stressz ma már szinte népbetegségnek számít.

Stresszterapeuták szerint, a legjobb módja, a stressz megelőzésének, ha különösen az ünnepek idején odafigyelünk másokra és önmagunkra is egyaránt. Szakemberek szerint, az önmagunkra figyelés épp olyan fontos, mint a családra fordított figyelem. Legjobb módszer stressz ellen, ha minden napban megtaláljuk a pozitívumot, és hagyunk magunknak időt a pihenésre. Ezzel elkerülhető, hogy ne a másikon, a szeretteinken vezessük le a feszültséget. Az sem mindegy, hogy mennyi stressz ér valakit, illetve hogyan fogadja azt az egyén. A tudatosság nagyon sokat segít. Az egyik legjobb stresszkezelő módszer a mozgás, azon belül is a táncos mozgás, de sétával, kutyasétáltatással, énekléssel, nevetéssel is le lehet vezetni a feszültséget. Ünnepek idején a legjobb orvosság az ajándékozás. Tudományosan is bizonyított tény, hogy az ajándék adás, adományozás is csökkenti a stresszt, természetesen, ha ajándékot kapunk, a boldogás érzése is jótékonyan, nyugtatólag hat ránk.

Családunk békéje, a nyugodt és örömteli karácsony (és mindennapok) érdekében tehát figyeljünk oda önmagunkra és környezetünkre. Legyünk türelmesek, szemléljük a dolgokat pozitívan és próbáljunk időt fordítani a pihenésre, feltöltődésünkre, hogy elkerüljük a stressz okozta feszült, konfliktusokkal teli, kellemetlen élethelyzeteket.

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu Kép: pixabay.com)