Jump to content

A Mikulásról...

2017. 12. 06. 12:56

A gyerekek lelkesen és nagy örömmel várják minden évben a Mikulást, aki meglepetést hoz azoknak, akik az év során jól viselkedtek. A Mikulás hagyománya évek óta jelen van, de valójában ki is a Télapó, aki ennyi örömet okoz a csöppségeknek?

A Mikulásról szóló történetek java része fondorlatosan kitalált mese, de ahogy minden sztorin, a Télapóról szóló fabulák egy része is valós történeten alapszik. Bár a köztudatban egy kitalált figurának számít, valójában a Mikulás egy létező személyről, Szent Miklósról kapta a nevét. Szent Miklós a harmadik században született, egy Kis-Ázsiai gazdag családban, szüleit gyermekkorában elvesztette. Miklós egy kolostorban nőtt fel, papnak tanult, és elhatározta, hogy egész életében segíteni fog másokon, főleg a hozzá hasonló sorsra jutott árva gyermekeken. Egész örökségét, és nem egyszer a rábízott egyházi javakat is, mások segítésére fordította, amiért előfordult, hogy kitagadták az egyházból.

A néphagyomány úgy tartja, hogy a Mikulás minden gyermek titkos kívánságát ismeri, Szent Miklós már fiatalkorától előszeretettel járta az utcákat, sokat beszélgetett az emberekkel, megismerte kívánságaikat, vágyaikat. Házak előtt elsétálva gyakran hallotta, hogy miről beszélnek az emberek, tudta, hogy mi a szívük vágya. A Mikuláshoz hasonlóan Miklós, akin csak tudott segített, igyekezett a legtöbb ember kívánságát teljesíteni.

Miért piros a ruhája?

Szent Miklós élete során püspökként tevékenykedett, ahol a papi reverenda színe a piros volt. Miklós kabátját egy vastag övvel fogta össze, mely jeruzsálemi zarándokútján megmentette két matróz életét. A hajójuk ugyanis viharba keveredett, Miklós pedig az övével mentette ki a vízbe esett embereket.

Miért ad ajándékot?

Miklós minden évben, arannyal és más ajándékokkal lepte meg az embereket. Az éj leple alatt bedobálta a meglepetéseket a nyitott ablakokon. Egyszer azonban néhány lány észrevette, innentől elterjedt, hogy egy férfi az éj leple alatt piros ruhában csodát tesz, és megajándékoz másokat. Miklós évről-évre az év végéhez közeledvén mindig megismételte ezt a szokását.

Miért nem az ajtón jön?

Miklós az egyik csodatévő útján megállt egy ház előtt, azonban az ablakokat zárva találta. Mivel nem akarta felfedni kilétét, így gondolt egyet és felmászott a ház tetejére, és a kéményen át dobta be a becsomagolt aranyat. A család tűzhelye felett száradtak a háziak harisnyái, amibe az aranytallérok belehullottak. Ezért teszik a Mikulás csomagokat a mai napig zokniba, csizmába, vagy éppen mikulás zsákba és bizonyos országokban ezért aggatnak zoknikat a kandalló elé.

Higyj a csodákban!

A néphagyomány szerint, Szent Miklós valóban képes volt csodát tenni, a mindennapos jócselekedetein felül. Miklós az éhínség közepén meglátott egy hajót tele búzával, megpróbálta meggyőzni a matrózokat, hogy adjanak neki néhány zsákkal, hogy enyhíteni tudjon az emberek éhségén. A rakományt a bizánci császárhoz kellett elszállítaniuk hiánytalanul, de a hajósok egy zsákkal otthagytak belőle Miklósnak, aki biztosította őket arról, hogy a császár nem fogja megbüntetni őket. Később meglepetten tapasztalták, hogy egy zsák búza sem hiányzik a rakományból.

Mikor jön a Télapó?

Szent Miklós neve napja előtti este indult az éves adományozó útjára. Megajándékozta a rászorulókat, és szívügye volt az elesett, éhező, árva gyermekek segítése. Innen kapta a „Baba Noel” nevet, ami annyit jelent ajándékozó papa. Innen ered a hagyomány, miszerint a Mikulás olyan, mintha a sok gyermek nagypapája lenne.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)