Jump to content

A lehetetlen küldetés - bizarr valóság?

2017. 12. 02. 19:00

Sokan köszönhetik annak az eljárásnak az életüket, hogy a saját, nem jól működő szervük helyett egy egészséges donorszervvel élhetnek tovább. Mára pedig már elmondhatjuk, hogy megtörtént az első fejátültetés is.

Ha egy szerv nem működik, akkor halálra vagyunk ítélve. Korábban tényleg így is volt ez, de a mai orvoslásban már szinte rutinműtétnek számít a különféle szervek átültetése. A szív, a máj, a tüdő, a vesetranszplantáció egyáltalán nem újdonság, de a fejjel más a helyzet. Sokak szerint egyáltalán nem kivitelezhető, azonban egy olasz orvos 2015-ben bejelentette, hogy el fogja végezni a hihetetlen beavatkozást. Szakmai is etikai szempontból lavinát indított el ezzel a sebész. Az elképzelés erősen hasonlít Mary Shelley írt művére. A Frankenstein, avagy a modern Prométheusz címmel 1818-ban megjelent mű főszereplője egyholttestekből összeállított torzszülött volt. Mára már olyan szinten valóságossá vált, hogy egy holttesten fejet cseréltek nemrégiben. Az első fejátültetés tehát hivatalosan is megtörtént, amelyet mindenképpen eredményesnek ítélt az az olasz orvos, aki eltökélte, hogy a fejátültetés úttörője lesz. Sergio Canavero arról is meg van győződve, hogy majd első élő páciensén is sikerrel végre tudja hajtani ezt a műtétet.

Sergio Canavero

Van ugyanis egy személy, aki önként vállalta, hogy kés alá fekszik. Az éles műtét első alanyának szerepét egy fiatal orosz férfi vállalta magára, aki úgy érezte, ahogyan most él, nem igazi élet. A fejátültetéssel lehetőséget ad magának a teljesebb élethez, míg az orvostudománynak segítségére válhat. A holttesten elvégzett műtét már bizonyította, hogy az idegen test és fej képes egy szervezetként működni. Az emberi főpróbát számos állatkísérletre alapozták. Patkányokon, egereken és kutyákon már végeztek hasonló műtéteket, és bár csak rövid ideig maradtak életben a fejátültetett állatok, az olasz orvos hisz abban, hogy segíteni tud az orosz férfin. A Warding-Hoffmann-kórban szenvedő férfi már tolókocsiban éli napjait. Még így is csoda, hogy él, ugyanis a hasonló betegségben szenvedők legtöbbje néhány éves korukban meghalnak. A harmincéves fiatal ugyan életben van még, de a gerincvelői izomsorvadás legsúlyosabb fajtájában szenvedő férfi már teljesen mozgásképtelen. A műtét után azt remélte a beteg és az orvos is, hogy visszakapja a mozgás lehetőségét. Erre természetesen egyáltalán nincs garancia, sőt arra sem, hogy egyáltalán életben marad a férfi a műtét után. Az erős kezdés után gyors visszalépésre váltott a fejátültetés páciense. 2017 végére ígérték, hogy az orosz férfi vállalkozásával véghez viszik a fejátültetést, azóta azonban átértékelte életét. Most újabb önkéntest keresnek.

Valerij Szpiridonov, első jelentkező

Az olasz sebész sajtótájékoztatót adott ugyan a fejátültetés főpróbájáról, de részletekről nem számolt be. Az orvosok legtöbbje úgy vélekedik az eljárásról, mintha egy horrortörténet lenne, egy őrült képzelgés, amely az emberiség minden határát teljeséggel átlépné. Bizarr valóság.

(Forrás: marmalade.hu | hassciencegonetoofar.com, thehookboston.com, ibtimes.co.uk/képek)