Jump to content

A leszokáshoz kell a psziché támogatása is

2017. 11. 14. 19:00

Amilyen könnyen rászoknak az emberek a dohányzásra akár már fiatalkorukban, annyira nehezen hagyják el ezt a rossz szokásukat. Miért olyan nehéz leszokni a cigarettáról? Mi akadályozza jobban a leszokást, az ember szervezete vagy a lelke?

A társainkhoz való igazodás, a csapatszellem, az együvé tartozás, a kíváncsiság, bármi lehet annak oka, hogy szájukba veszik a cigarettát és jó ideig ettől a rossz szokástól nem is tudnak szabadulni. Káros az egészségre nézve, hiszen még a cigarettás doboz is nagy betűkkel és ijesztő képekkel tárja elénk, hogy mi várható, ha továbbra is cigarettázunk. Ettől függetlenül nagyon sokan aktív dohányosok. Aki pedig már eljutott arra a szintre, hogy káros szenvedélyétől megszabadulna, az tudja csak igazán, hogy mennyire nem egyszerű az élete részévé vált szokást elhagyni. Van, aki a dohányzáshoz igazít számos mozzanatot az életében, így azzal is meg kell küzdeni, hogy a cigaretta letételével bizonyos tevékenységek kevésbé lesznek olyan jó, mint azelőtt voltak. Mindenki környezetében vannak olyanok, akik egy kellemes baráti összejövetel során sorra szívják a cigarettát, mert az szinte kötelező eleme a társalgásnak. Mintha az fokozná a hangulatot. Ugyanígy reagálhatnak mások a stresszhelyzetre. Idegességükben láncdohányossá válnak.

A dohányzás társadalmi szerepe igencsak jelentős, hiszen minden harmadik ember hódol ennek a szenvedélynek. Egészségügyi hatásairól már tudunk, azonban a dohányzás kitágítja a szociális érintkezés lehetőségét. Amíg elszívnak az emberek egy szál cigarettát, addig olyan személyekkel találkozhatnak és léphetnek kapcsolatba, akivel amúgy lehet, hogy szóba sem állnának. Közös a cél: a dohányzás. Közösek az eszközök: cigaretta, öngyújtó, gyufa. Mind olyan kapcsok a személyek között, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy másokkal interakcióba léphessen. Ez a fiatalok életében éppen olyan meghatározó lehet, hiszen erősíti bennük is azt, hogy egy csapathoz tartoznak. Fiatalkorban a dohányzásra való rászokást segíti a kíváncsiság is, de sokkal nagyobb motivációt jelent, hogy a fiatal társasága elismeri és gyakorolja is ezt a tevékenységet. A kamasz örül, hogy valahol megtalálta a helyét és a csapatát, ezért a dohányzással összeköti az agy a kellemes érzést. A szervezet a cigaretta elszívására úgy reagál, mintha jutalmazná. Ugyanakkor a bennünk lévő feszültséget és stresszt is csökkentheti, így a dohányzás kellemes érzést vált ki.

A cigarettában lévő nikotin azonban képes az agy működését befolyásolni. Még ha tisztában is vagyunk a dohányzás egészségkárosító hatásával, az aktív dohányzó mégis úgy érzi, hogy a cigaretta megnyugtatja. A dohányzás nyújtotta jó érzés ráadásul felértékelődik, kihat képességeinkre.

Egy cigaretta elszívása során az egy-egy slukk nyugtatóan hat, valójában azonban a két dohányzás közötti idő alatt jelentkező feszültség már az elvonási tünetet kívánjuk orvosolni. Kétségtelenül függőséget okozhat a cigaretta, és bár azt mondják, hogy minden agyban dől el, a dohányzásról való leszokás általában csak sokadjára sikerül véglegesen. A nikotin mögött mindig meghúzódik egy lelki ok is, amely a dohányzás felé tereli az embert. A fizikai próbálkozáson túl pszichikai erőre és minimum nyolc elhatározásra szükség van, hogy végképp megszabadulhassunk káros szenvedélyünktől.

(Forrás: marmalade.hu | tricountyhealth.com, cbc.ca, portlandsia.com/képek)