Jump to content

Fontos vízivási szabályok télen

2017. 11. 13. 19:00

A megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra hívják fel a figyelmünket, ezzel találkozunk mindenfelé. Azonban más az igényünk a nyári tikkasztó hőségben, és mást kíván a szervezetünk a hidegebb évszakokban.

Nyáron odafigyelünk arra, hogy mindig legyen kezünk ügyébe valamilyen folyadék, mert sokkal szomjasabbak vagyunk, hiszen testünk fokozottabban párologtatja a nedvességet azért, hogy ezzel a védelmi mechanizmussal hatékonyan hűtse magát. Vagyis nagy a folyadékvesztés, ezért a pótlásra fokozottan oda kell figyelni hőség idején. Télen sokkal hanyagabban bánunk testünkkel. Ha nincs is hőség, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás szükséges, mert ugyanúgy kiszáradhatunk, mint a nagy melegben. Éppen a meleg hiánya az, ami miatt nem úgy figyelünk oda arra, hogy mennyit iszunk. A meleg időben mindenki többet iszik. Nemcsak a testünk kívánja úgy, hanem a tudatunk is erre áll rá. Télen pedig hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha nem is lennénk szomjasak. Mások a külső körülmények, ez tény, de vízre akkor is szükség van. Habár a hideg miatt sokkal jobban kívánjuk a meleg teát, forró italokat, arra azért gondolni kell, hogy ezek az italok kalóriatartalommal rendelkeznek, mert általában cukorral ízesítjük. Ha az ilyen italok mellé nem fogyasztunk vizet, azzal a kiszáradás felé sodorjuk szervezetünket. Nemhogy jót tennénk, dehidratáljuk testünket. Éppen ezért télen is iktassuk be a vízfogyasztást, ugyanúgy ügyeljünk arra, mint nyaranta.

Sokan vannak azok, akik nem figyelnek oda arra, hogy mennyi vizet isznak. Nagyon sokat ártanak így egészségüknek. Még csak nem is tudják, hogy miért jelentkeznek náluk különböző tünetek. A dehidratáltság jele a kiszáradt bőr, a cserepes száj, de csak kevesen tudják, hogy emellett még jellemző lehet a fáradékonyság, a koncentrációszavar, fejfájás, emésztési zavarok, és komolyabb betegségekhez is vezethet, ha nem iszunk elég vizet.

Az egyértelmű, hogy a víz nélkülözhetetlen életünkhöz. Inni kell, ebben biztosak vagyunk, de nehézséget jelent odafigyelni arra, hogy annyi vizet fogyasszunk, ami tényleg kell a szervezetünk számára. Nyáron nincs is ezzel gond, de más évszakokban már igen. Legyen egy három decis poharad, amellyel számolhatsz. Ha télen megiszol napi 6-8 pohár vizet, akkor már ideális a napi vízmennyiséged. Ez egy átlagos megterhelésű napra vonatkozik. Máshogy kell azonban számolni a folyadékbevitellel akkor, ha testmozgást is végzel. Abban az esetben meg kell növelni minimum nyolc pohárnyi vízre az adagot, de a 12 pohárnyi már igazán ideális.

Telente előtérbe helyezzük a meleg teát, amivel nincs is gond. Bátran fogyasszuk meleg italokat, azonban azokkal úgy érdemes számolni, hogy a napi pohárnyi víziváson felül legyenek. Azt is érdemes tudni, hogy a tea és a kávé is elvonja a szervezettől a folyadékot, ezét csak csínján fogyasszunk. Nem tilos, de mértékkel érdemes tenni, mert azáltal is dehidratálhatjuk szervezetünket.

(Forrás: marmalade.hu | whatshelikes.in, indiatimes.com, selectoday.com/képek)