Jump to content

Elhízottak és alultápláltak világa

2017. 11. 09. 19:00

A globális felmelegedés az a téma, amely minden embert érint. A bolygónk vészjelzéseket kezdett felénk sugározni, de mi magunk is nagy bajban vagyunk. Globálisan nemcsak a felmelegedéssel kell szembenéznünk, hanem a táplálkozási válsággal is.

Egy-egy család kasszájából az élelem viszi el az egyik legnagyobb összeget. A boltok roskadásig megrakott polcai arra késztetik a vásárlókat, hogy költsék a pénzt. Ha pénz van, akkor élelem is. Márpedig enni muszáj. Mivel azonban könnyű hozzájutni az élelemhez, és sokan még az örömüket is az étkezésben látják, így sokat foglalkozunk a táplálkozással. Van, aki még bánatában is az evésbe menekül. Mi sem mutatja jobban, mint az, hogy tíz év alatt megtízszereződött az elhízott gyerekek, tinédzserek aránya. Nem is a jóléti társadalmakban mérhető ez, ugyanis az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a hízás mértéke megállni látszik, azonban az alacsony és a közepes jövedelmű országokban egyre magasabb az túlsúlyos gyerekek száma.

A kutatók számos tanulmányt kielemezve jutottak arra a következtetésre, hogy 1975 és 2016 között az elhízott gyerekek száma 11 millióról 124 millióra növekedett. Tízszeres növekedést produkált az emberiség elhízás terén. 1975-ben még a fiúk és lányok egy-egy százaléka volt elhízott, ez mára már azt jelenti, hogy a lányok hat százaléka és a fiúk nyolc százaléka van kilókban eleresztve.

A szülőkön és az iskolákon a sor, hogy az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást szorgalmazzák a gyermekek életében. Máskülönben már fiatalon számos betegséggel kell szembenézniük akkor, ha nem tudják súlyukat kordában tartani.

Ha nem is beszélhetünk elhízásról, de a túlsúly is sokakat érint. Becslések szerint a világ gyermekei közül 213 millióan küzdenek túlsúllyal. Míg a jólét fenyeget az elhízás és a túlsúly veszélyével, és annak járulékos egészségkárosító hatásaival, addig a világon nagyon sok gyermek az alultápláltsággal küzd. Körülbelül 190 millió gyermek éhezik, és emiatt nem érik el a koruknak megfelelő fejlettségi szintet a táplálék hiánya miatt.

Egyiptomban, Dél-Afrikában és Mexikóban kicsi volt azoknak a gyerekeknek a száma, akik elhíztak, túlsúlyosak voltak. Mostanra azonban az ezekben az országokban élő gyerekek között jelentős súlygyarapodás figyelhető meg. Azért lehetséges eljutni viszonylag rövid idő alatt az alultápláltságtól az elhízásig, mert az elmúlt időszakban, ezekben az országokban megváltozott az élelem minősége és mennyisége is, amely maga után vonta az azzal járó fogyasztási mintát is. Az olcsóbb és feldolgozott élelmiszerekhez könnyű hozzájutni.

Ha a tendencia folytatódik, akkor nem is olyan soká az elhízott és túlsúlyos gyerekek száma felülmúlja azoknak a számát, akik az átlagnál kisebb súlyúak az alultápláltság miatt.

(Forrás: marmalade.hu | mirror.co.uk, dietdoctor.com, health.com/képek)