Jump to content

Folyton rágunk, de nem eszünk

2017. 10. 27. 17:00

A te táskádnak is egy kötelező és állandó darabja a rágógumi? Nagyon sokan vagyunk így, mert nincs mindig lehetőségünk fogmosásra, de a rágó kellemessé teszi a leheletünket, megszabadít a fogak közti ételmaradéktól is.

A most felnőtt generáció már gyermekkorában találkozhatott a rágóval, azonban eredete annál jóval korábbi. 1848-ban ugyanis már forgalomba került az első rágógumi, de maga az rágózás iránti igény még korábbra nyúlik vissza. Már évszázadokkal ezelőtt olyan természetből vett anyagokat rágcsáltak a kor emberei, amelyek a rágózáshoz hasonlít. Voltak, akik a különböző fák gyantáit, mások a kaucsukfa nedvét rágták.

Ebből az ötletből eredet John B. Curtis saját terméke, az első rágó. Az 1848-ban forgalomba hozott rágógumi volt a világon az első. Kicsivel később már ízesített változatát is megvásárolhatták, amely világhírnévre tett szert. 1869-ben már levédették az első rágógumi szabadalmát, majd később az első rágógumigyártó gép szabadalmaztatása is megtörtént.

A rágózásra tehát már őseinknek is igénye volt, ma pedig már élvezeti cikknek minősül, amellyel nagyon sokan élnek. Mindegy, hogy lap, drazsé, golyó formájú, mentolos vagy gyümölcsös, rajongunk a rágókért. Annak ellenére, hogy annyian használjuk, alig tudjuk, hogy mik a rágózás előnyei és hátrányai.

Vegyük számba az előnyeit. Étkezéseink között nincs mindig lehetőségünk a fogmosásra, vagy ha lenne is, nincs nálunk fogmosó felszerelés. Azonban egy csomag rágó bárhol elfér, így könnyű hozzájutni, és a fogakat tisztítja, kisebb az esélye annak, hogy a lepedék lerakódjon fogainkon, a leheletünket is kellemessé teszi. Amikor rágózunk, a rágóizmokat stimuláljuk, amivel fokozzunk a nyáltermelődést. Ez azért is jó, mert a szájüreg öntisztítási folyamatát segítjük elő. A rágó mozdulat során fokozzuk az agyi vérkeringést is, amivel javítható a koncentráció, éberebbek maradhatunk. Sőt, más káros szokás elhagyása is könnyeben történhet meg, ha rágózunk. Emellett pedig még hatékonyan segíthet a fogyásban is, mert csökkenti az édességek utáni sóvárgást. A rágó édes íze úgy hat az ízlelőbimbókra, hogy az agynak az az üzenet érkezik, rágtunk, ettünk, tele a gyomor, csakhogy mindez kalória bevitele nélkül. Ha a rágózás a megfelelő napi folyadékpótlás mellet zajlik, hatékony segítség lehet a fogyókúrában. A rágózás segíti a stressz csökkentését és jótékonyan hat a memóriánkra is.

Csakhogy az éremnek két oldala van. A rágó rágása közben a nyáltermelés folyamatos, és a sok nyál ugyan a száj öntisztításában fontos, azonban a jóból is megárt a sok. A sok nyál meggyengítheti a fogzománcot. A rágózás egyik kellemetlen mellékhatása a fogínybetegség lehet. Aki sokat rágózik, akár találkozhat is ezzel. A rágógumi rágásával becsapjuk a gyomrunkat és éhesnek érezzük magunkat. Mindig csak rágunk, de nincs tartalom.

(Forrás: marmalade.hu | livestrong.com, naturalnews.com, giphy.com/képek)