Jump to content

Óvatosan az uszodával!

2017. 10. 26. 13:52

Sokak számára nincs is jobb érzés annál, mint egy fárasztó munkanap után az uszodában néhány hosszt leúszni, majd megpihenni és relaxálni egy kicsit a wellness-részlegben. Azonban számtalan kellemetlen meglepetés érhet minket, ha nem vagyunk elővigyázatosak!

A Neutromed közleményében arra figyelmeztet, ilyenkor se feledkezzünk meg az úszás-szauna váltakoztatása között sem az intim egészségről, hiszen az uszodák és környékük köztudottan a fertőzések melegágyai. Arra figyelmeztetnek, hogy a medencék mellett, a közös zuhanyzókban, öltözői padokon számos kórokozó található, amelyeknek a nyirkos közeg kiváló lehetőséget biztosít a szaporodásra. Azonban van néhány olyan óvintézkedés, amelyek betartásával szó szerint megúszhatjuk a fertőzéseket.

Annak ellenére, hogy az épített strandok medencéiben klórozott víz található, egyes baktériumok igen ellenállóak lehetnek, néhány pedig a medencék falán található biofilm rétegben rejtőzik el. Ezek a kórokozók komoly fertőzéseket is okozhatnak az egyszerű uszodai szabályokat be nem tartók számára. A közeg mind a medencetérben, mind pedig a wellness részlegekben ideális a baktériumok számára a szaporodáshoz, így amennyiben nem vagyunk eléggé körültekintőek, könnyen elkaphatunk akár gombás, vírusos, vagy bakteriális fertőzéseket is.

Számos egyéb testrészt érintő tünet mellett jelentkezhet HPV-fertőzés következtében nemiszervi szemölcs, Candida okozta hüvelyi folyás, viszkető érzés, de az E.Coli baktérium is kialakíthat akár hasmenést, nők esetében pedig húgyúti fertőzéseket is. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa szerint néhány egyszerű szabály betartásával azonban elkerülhetjük a rendkívül kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseket. A legfontosabb, hogy megbízható uszodát válasszunk fürdőzésünk helyszínéül, ahol tudjuk, hogy fokozottan odafigyelnek a fertőtlenítésre, a tisztálkodási helyiségek higiéniájára, a víz jó állapotának fenntartására. “Mivel a baktériumok és gombák szaporodásának a nedves, nyirkos környezet kifejezetten kedvez, ezért érdemes legalább két törülközőt magunkkal vinni, így egyet tudunk használni a medenceparton és a szaunában, illetve egy másikat pedig a zuhanyzást követő szárítkozáshoz “.

A szakértő kiemeli azt is, mindenképpen zuhanyozzunk le, mielőtt elhagyjuk az uszodát, így az intim mosakodók segítségével el tudjuk távolítani a bőrön és szőrzeten megtapadt kórokozókat, eközben segít visszaállítani intim területeink optimális PH-értékét is. Ha biztosra akarunk menni, vásároljunk az egyik számunkra szimpatikus drogériában a tejsav termelő Lactobacillusokkal átitatott tampont, amely az intimmosakodók együttes használatával még hatékonyabbak, valamint ne felejtkezzünk el a probiotikumok sem.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)