Jump to content

Miért van szükségünk barátokra?

2017. 10. 12. 13:10

Baráti kapcsolataink nem csak mentális és fizikai egyensúlyunkat tartják egyensúlyban, hanem számos előnnyel járnak az élet minden területén. Pszichológussal jártunk utána a 6 leggyakoribb hasznának.  

„Jobb egy baráttal a sötétben, mint egyedül a fényben.” Helen Keller szállóigévé lett mondása egyetlen mondatban összefoglalja mindazt, amit a Psychologytoday szakemberei hosszasan ecseteltek legfrissebb írásukban.

Lévén, hogy az ember társas lény, szüksége van kapcsolatokra. Persze, ezek milyensége a legkevésbé sem mindegy. A baráti kapcsolat adta előnyökkel, ugyanis csak a minőségi társas kapcsolatok esetében találkozhatunk. Lássuk, mit hozthat a konyhára egy jóbarát.

Együtt örülnek és osztoznak a bánaton

A jó barátok igazi támogatók, legyen szó jó vagy rossz élethelyzetről. Ha az alkalom úgy kívánja megünnepelve sikereidet egy üveg borral kopogtatnak az ajtón, ám ha a helyzet rosszra fordul, akkor a bort a zsebkendő váltja.

Ezek a fajta, bizalmon és kölcsönös odaadáson alapuló baráti kapcsolatok a legnehezebb időszakokon is átsegítik az embert, biztonságérzetet és a valakihez való tartozás érzetét adva.

Fejlesztik a szociális képességeidet

Ifjú korban a születésnapi bulik, és a közös játszós hétvégék jelentették a barátság non plus ultráját, míg felnőttként az iszogatások vagy a közös vacsorák adják a dolog csimborasszóját. A közös eljárkálások pedig akarva akaratlanul távlatokat nyitnak meg előtted: új emberekkel ismerkedsz meg, még nyitottabbá, befogadóbbá válsz a világra, és az új dolgokra.

Ezen felül, ha szorongó alkat vagy, egy jó barát mindig megnyugvást hoz a nagyobb társasági eseményneken, így szépen lassan, levetkőzheted a szociális fóbiát.

Fiatal korban segítik felfedezni az egészséges romantikus kapcsolatokat

Érdekes hozománya a barátságnak, viszont a magazin szakemberei szerint a fiatalkori barátságok során az ember megtanulja, hogyan kell kompromisszumokat kötni, ami a későbbi években egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a problémamegoldást és a kommunikációt.

A barátságok nagyon hasonlítanak a romantikus kapcsolatokra (szex nélkül), ezek az egészséges, szoros barátságok lehetővé teszik, hogy olyan határokat és készségeket fejlessz ki más ifjú korban, amelyek segítenek a sikeres és egészséges romantikus kapcsolatok kialakításában, majd a későbbiekben.

A barátság egészségnövelő hatású

Számos kutatás bizonyította, hogy azok az idősek, akik legalább egy baráttal rendelkeznek, hosszabb és egészségesebb életet tudhatnak magukénak. A demencia, az időskori depresszió és szellemi hanyatlás a szociális életet élő időseknél szinte alig mutatkozott.

Kell ennél több indok arra, hogy körbe vedd magad barátokkal?

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)