Jump to content

Drága szenvedéllyé válhat a kávézás

2017. 10. 12. 19:00

Nagyon sokunk reggeli rutinjához tartozik egy erős fekete elkészítése, majd komótos elfogyasztása. Aki rendszeres kávéfogyasztó, annak minden reggel így indul, és akár napközben is elfogyaszt néhány csészényi kávét.

Nos, ha minden marad úgy, ahogy most van, akkor bizony veszélybe sodródhat ez a fajta élvezetünk. Nagyon sokan vannak úgy, hogy semmilyen más káros szenvedélynek nem élnek, csak a napi egy vagy néhány csészényi kávé elfogyasztása az, amivel bűnbe esnek. Még van rá mód, hogy tovább ízlelgessük a frissítő feketét, azonban a világ változása hatással van a kávétermesztésre is. Hogy lehet ez?

Tanulmányok szerint a kávépiac már bajban van, de ez csak fokozódni fog, ugyanis a szakértők azt jósolják, hogy az évszázad feléhez érve nagyon lecsökkenhet a kávécserje termesztésére alkalmas földterületek száma. Ha nincs megfelelő föld, nem lesz annyi kávé sem. A kávécserje ugyanis egy nagyon érzékeny növény, amely csak olyan trópusi éghajlatú területen és a számára megfelelő minőségű földben képes megvetni gyökereit. Ha ezentúl az eső és a hőingadozás is kedvező, akkor lehet learatni „gyümölcsét”. Ha pedig ennyire érzékeny ez a növény, akkor egyértelmű, hogy a globális felmelegedéssel járó változásokat is megérzi és reagál is arra. Ahol eddig termett a kávécserje, mostanra a megnövekedett átlagos középhőmérséklet miatt több ültetvény megszűnt létezni. Ma már az esőzés mértéke is jóval kiszámíthatatlanabb, így ha a gazdák továbbra is a kávéültetvényekkel akarnak foglalkozni, akkor a megszokott földet el kell hagyni és magasabban fekvő, vagy jobb termőföldet kell ahhoz keresni. Sokak megélhetésének záloga ez.

Ha fogy a kávécserje termesztéséhez megfelelő termőföld, ez magával vonja azt is, hogy kevesebb lesz a megtermelt kávé is. Ami lesz, annak értéke magasabb lesz, de nem biztos, hogy minőségében. A kávéültetvények tulajdonosainak ezentúl azzal is számolniuk kell, hogy tovább nehezíthetik az eredményes betermelést a kártevők, valamint tőzsdei spekulációk miatt is bajba kerülhetnek a termelők.

Márpedig ha bajban van a kávépiac, akkor több milliárd ember is érintett ebben, hiszen a világon kétmilliárnál is több csészényi kávét fogyasztunk el naponta. Mivel az emberek száma is folyamatosan nő, így azzal együtt a kávéfogyasztás is nőni fog. Becslések szerint a mostani kávéfogyasztáshoz mérve a 2050-es mennyiség 150 százalékkal meg fog emelkedni. Észak-Amerikában, Japánban és Európában már az emberek nagy többsége él a kávézás napi többszöri élményével, azonban még így is a világ lakónak ¾-e egyáltalán vagy alig fogyaszt kávét.

A szakemberek és az ültetvényesek már régen felismerték a bajt, és azon vannak, hogy kiküszöböljék azt.

A kávé a trópusi vidékek földjében terem legjobban, csakhogy éppen ezeken a részeken lehet legintenzívebben érezni a klímaváltozás hatásait. Az arabica kávécserje az egyik legkedveltebb fajta, de nagyon érzékeny növény. Az arabica az, amely a kávéfogyasztás hetven százalékát teszi ki. Ha a globális felmelegedés a mostani ütemében fog továbbra is zajlani, akkor az a kávé árában is meg fogjuk érezni.

(Forrás: marmalade.hu | theodysseyonline.com, science.howstuffworks.com, lonelyplanet.com/képek)