Nos, ha minden marad úgy, ahogy most van, akkor bizony veszélybe sodródhat ez a fajta élvezetünk. Nagyon sokan vannak úgy, hogy semmilyen más káros szenvedélynek nem élnek, csak a napi egy vagy néhány csészényi kávé elfogyasztása az, amivel bűnbe esnek. Még van rá mód, hogy tovább ízlelgessük a frissítő feketét, azonban a világ változása hatással van a kávétermesztésre is. Hogy lehet ez?
Tanulmányok szerint a kávépiac már bajban van, de ez csak fokozódni fog, ugyanis a szakértők azt jósolják, hogy az évszázad feléhez érve nagyon lecsökkenhet a kávécserje termesztésére alkalmas földterületek száma. Ha nincs megfelelő föld, nem lesz annyi kávé sem. A kávécserje ugyanis egy nagyon érzékeny növény, amely csak olyan trópusi éghajlatú területen és a számára megfelelő minőségű földben képes megvetni gyökereit. Ha ezentúl az eső és a hőingadozás is kedvező, akkor lehet learatni „gyümölcsét”. Ha pedig ennyire érzékeny ez a növény, akkor egyértelmű, hogy a globális felmelegedéssel járó változásokat is megérzi és reagál is arra. Ahol eddig termett a kávécserje, mostanra a megnövekedett átlagos középhőmérséklet miatt több ültetvény megszűnt létezni. Ma már az esőzés mértéke is jóval kiszámíthatatlanabb, így ha a gazdák továbbra is a kávéültetvényekkel akarnak foglalkozni, akkor a megszokott földet el kell hagyni és magasabban fekvő, vagy jobb termőföldet kell ahhoz keresni. Sokak megélhetésének záloga ez.
Ha fogy a kávécserje termesztéséhez megfelelő termőföld, ez magával vonja azt is, hogy kevesebb lesz a megtermelt kávé is. Ami lesz, annak értéke magasabb lesz, de nem biztos, hogy minőségében. A kávéültetvények tulajdonosainak ezentúl azzal is számolniuk kell, hogy tovább nehezíthetik az eredményes betermelést a kártevők, valamint tőzsdei spekulációk miatt is bajba kerülhetnek a termelők.
Márpedig ha bajban van a kávépiac, akkor több milliárd ember is érintett ebben, hiszen a világon kétmilliárnál is több csészényi kávét fogyasztunk el naponta. Mivel az emberek száma is folyamatosan nő, így azzal együtt a kávéfogyasztás is nőni fog. Becslések szerint a mostani kávéfogyasztáshoz mérve a 2050-es mennyiség 150 százalékkal meg fog emelkedni. Észak-Amerikában, Japánban és Európában már az emberek nagy többsége él a kávézás napi többszöri élményével, azonban még így is a világ lakónak ¾-e egyáltalán vagy alig fogyaszt kávét.
A szakemberek és az ültetvényesek már régen felismerték a bajt, és azon vannak, hogy kiküszöböljék azt.
A kávé a trópusi vidékek földjében terem legjobban, csakhogy éppen ezeken a részeken lehet legintenzívebben érezni a klímaváltozás hatásait. Az arabica kávécserje az egyik legkedveltebb fajta, de nagyon érzékeny növény. Az arabica az, amely a kávéfogyasztás hetven százalékát teszi ki. Ha a globális felmelegedés a mostani ütemében fog továbbra is zajlani, akkor az a kávé árában is meg fogjuk érezni.