Jump to content

Ön- és szűrővizsgálat, mégpedig rendszeresen!

2017. 10. 09. 17:00

A daganat és a rák szó hallatán sokak gyomra görcsbe rándul, és egyet jelent a betegséggel, a kínlódással és a halállal. A nők körében a legrettegettebb és a leggyakoribb a mellrák. Sokat tehetsz magadért és másokért is.

Ősz van, október. Nemcsak a levelek színesedését és a lombhullást jelenti, hanem október egyben a mellrák hava is. Az európai nők körében a leggyakoribb halálok a mellrák. Közvetve vagy közvetlenül, de az emberek többsége kapcsolatba kerül ezzel a betegséggel, amely nem válogat, mint ahogy a legtöbb más kór sem.

A mellrák ma már jól gyógyítható akkor, ha időben felfedezik az elváltozásokat. Habár a legveszélyeztetettebb korosztálynak a negyven év feletti nők mondhatók, érdemes már húszéves kortól havonta önvizsgálatot tartani. Az államilag finanszírozott szűrés a 45-65 év közé eső nőket érinti, de a szakemberek szerint már a fiatalabb korosztály is érintett lenne ebben. Azért nem célszerű a 35 évnél fiatalabb nők esetében használni a mammográfiás szűrővizsgálatot, mert a fiatalabb nők mellszövete sokkal magasabb sugárelnyelő képességű, így az elváltozások sem mutathatók ki olyan hatékonyan, mint az idősebb korosztály esetében. Ha mégis alkalmaznák a szűrést a fiatalabb nőknél is, az felesleges sugárterhelést jelentene számukra.

A negyven év körüli nők körében robbanásszerűen megnő a mellrákosok száma, és még veszélyeztetettebbek azok, akiknek felmenőik között is volt mell- vagy petefészekrák. Sokat segíthet a betegség korai felismerésében az otthoni rendszeres önvizsgálat, ám az nem helyettesíthető a mammográfiás vizsgálattal. Vagyis az emlő áttapogatása csak kiegészítheti a vizsgálatot, a mammográfiás eljárással ugyanis évekkel korábban felismerhetővé válik bármilyen elváltozás a mellekben. Ha a mell vizsgálatáról beszélünk, akkor az önvizsgálat és a mammográfia jut csak az eszünkbe, ez van köztudatban is, pedig az ultrahangos vizsgálat fontos kiegészítő lehet. Ez a módszer azoknál a nőknél is alkalmazható, akiknél a mammográfia még nem érvényesül.

A mellráknak nincs előjele, lecsaphat bárkire, de a rendszeres önvizsgálattal, szűrővizsgálatokkal, jó eséllyel még a korai fázisban felismerhető. Az egészséges étrenddel, a mozgással és a magunkra szánt idővel szembe szállhatunk a gyilkos kórral.

Fontos az önvizsgálat során a rendszeresség. Érdemes a menstruáció első fázisában megvizsgálni magunkat, akkor ugyanis már kevésbé érzékeny a mell. Még mielőtt kézzel vizsgálnánk a melleinket, figyeljük meg alaposan. Amennyiben az előző menstruációs ciklushoz képest eltérést látunk a melleinknél, az jel lehet. Változott-e a mérete, alakja, a mellbimbók elhelyezkedése? Gyanús tünet lehet, ha az önvizsgálat során csomót tapintunk ki, és az is, ha addig nem látott és tapasztalt kidudorodásokat látható a mellen vagy a mellbimbókon, esetleg váladékozás tapasztalható. Az önvizsgálat nem a mellek áttapintásával ér véget, hanem a hónaljakat is át kell vizsgálni.

A legfontosabb tehát a rendszeres önvizsgálat. Ha minden hónapban elvégezzük, és netalán csomót tapasztalunk, az az esetek többségében jóindulatú elváltozások, de mindenképp orvoshoz kell azzal fordulni. Aki azt hiszi, hogy a mellrák csakis a nőket érintő betegség, az nagyon téved.

(Forrás: marmalade.hu | hopechest.com, health.com, netdoctor.cdnds.net/képek)