Jump to content

Hegyomlások, és ami mögöttük van

2017. 09. 06. 19:00

A kor hozta magával az új ideált. A nő manökenalkatú, vékony, de izmosak legyenek, míg a férfiak izmai hatalmasra duzzadjanak. Ezek mutatják, hogy egy nő mennyire nőies, és egy férfi mennyire férfias. Természetesen a valóság egészen más.

Rich Piana

Mégis sokan kergetik azt az álmot, hogy „ideális” külsejűvé váljanak. Teszik mindezt úgy, hogy odafigyelnek az étrendjükre, esetleg étrend-kiegészítővel toldják meg, hogy a rendszeres edzés hatását felgyorsítva minél gyorsabb és látványosabb eredményt tudjanak produkálni. Aki nincs ezzel megelégedve, vagy a kés alá fekszik és a mesterséges megoldások orvosi beavatkozással járó megoldását választják, vagy pedig akár otthon, maguknak fecskendezik be izmaikba azokat a szereket, amelyektől nagyobbá válik a testtömeg.

Talán a média hatása, vagy talán a hírnév miatt, de mostanában több olyan testépítőről halhattunk, olvashattunk, akik tragikusan fiatalon távoztak az élők sorából. A testépítésnek sajnos van egy olyan vonala, amely már nem csak a hagyományos izomépítés útján történik, hanem abba belevonnak olyan anyagokat, amely a szervezet számára méreg. Hihetetlen méreteket érnek el a testépítők, de nem biztos, hogy fizikailag vagy épp mentálisan olyan egészségesek, mint azt gondolnánk. Sőt a túlzott izomzat azt feltételezi, hogy nemcsak a komoly edzés teszi őket naggyá, hanem valamivel rá is segítenek.

Az utóbbi időben egymás után két magyar testépítő is elhunyt. Az egyikük már régebb óta depresszióval küzdött, végül önkezével vetett véget életének, pedig csak 37 éves volt Kormány Mihály. Vádli és combméretével világhírnévre tett szert és hazánkban is az egyik legismertebb testépítő volt. Mégsem volt elég kiegyensúlyozott élete. A másik magyar erőemelő, Fehérvári László mentálisan is erős volt és nem is a mesterséges szerek miatt halt meg, hanem egy szerencsétlen baleset következtében, de az erős testfelépítése sem elegendő a túléléshez.

Aztán ott vannak azok, akik a többnél is többre vágynak. Lehet, hogy komoly edzések is mögöttük állnak, de a természetes növekedésre még rásegítenek mesterséges anyagok adagolásával. Ha nem tudják tartani az ésszerű határokat, ha sokáig mérgezik szervezetüket nem kívánt anyaggal, a test arra válaszol, reagál, a vége pedig akár a halál is lehet. Mint ahogy több példa is van erre. Kezdjük például Rich Pianával, aki 46 évesen hunyt el. A többszörös amerikai bajnok már gyermekkorától keményen edzett, és fiatalon szteroidokkal igyekezett növelni izomzatát.

Mustafa Ismail még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült hatalmas bicepsze miatt, ugyanis karátmérője 80 cm-es. Váltig állította magáról, hogy soha nem nyúlt semmilyen doppingszerhez, vagy szteroidhoz. A testépítőt azonban a Mr. Synthol Arms gúnynévvel látták el. Elmondása szerint csak a nagy mennyiségű fehérjefogyasztás és edzés eredménye a hihetetlen izomzat, de sokkal valószínűbb a szintol hatása. A testbe fecskendezett szintol lényegében egy olaj, amely az izmok méretét megnöveli. Az anyagot kimondottan sportolók számára fejlesztették ki, de egyes nagynak látszani kívánók is előszeretettel használják, méghozzá edzések helyett.

A profi testépítés is tartogat veszélyeket, de még veszélyesebb, ha úgy akarja valaki méreteit növelni, hogy az edzőterembe csak mű izmaik mutogatásáért járnak, nem pedig az edzés miatt.

(Forrás: marmalade.hu | huffingtonpost.co.uk, pinterest.com/képek | youtube.com/videó)