Jump to content

Mitől hízik az ember?

2017. 09. 05. 19:00

Mindenkinek megvan az a része, ahol a kilók előszeretettel tanyáznak meg rajta, és eltöltenek ott kevesebb vagy több időt. A nők önkritikája azonban általában a fölösleg leadására készteti az oda nem illő zsírréteget.

Azt az időt éljük, hogy ha pénzünk van, akkor az élelem szinte tényleg úton-útfélen beszerezhető, hiszen kisebb és nagyobb boltok várják a vásárlókat. Nem kell halászni, vadászni vagy gyűjtögetni azért, hogy élelemhez jussunk. Egyszerűen levesszük a polcról és kifizetjük, így a mozgást is minimálisra csökkentjük. Mai világunk másik jellegzetessége, hogy keveset mozgunk. Szerencsére egyre divatosabbá válik az egészséges életforma, így a mozgás is egyre többek életébe költözik be, de még mindig vannak, akik nem bírják rávenni magukat arra. A bevitt energia túl sok ahhoz, mint ami indokolt lenne, egyértelmű, hogy az lerakódik testünkön. Pontosan tudjuk, hogy ez nem helyénvaló, és nem csak azzal jár a hízás, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem jönnek ránk ruhák, hanem egészségügyi kockázattal is jár. Mégis, melyek azok az ételek, amelyek a plusz kilókat ragasztják ránk?

Az egyik ludas a só. Napi 6 gramm mennyiségre szükségünk van az egészségesünk fenntartásához, de ezt a mennyiséget általában nem tartjuk, hanem ennek sokszorosával tömjük meg magunkat. Ha csak egy grammal is növeljük a napi szükséges adagot, akkor már 26 százalékkal megnöveljük annak esélyét, hogy hízásba kezdjünk. A gyerekek esetében ennek kockázata 29 százalékra nő. Fontos a sófogyasztás, de azt mértékkel kell tenni, ugyanis a túlzott sóbevitel megváltoztatja a bevitt zsírok lebontásának folyamatát. Ez azzal jár, hogy a zsír nem tud kiürülni a szervezetünkből, és lerakódik olyan helyen, ahol nem kellene.

Miért hízunk, ha alig eszünk zsíros és sós ételt? Valószínűleg azért, mert olyan étel is tartalmaz sót, amire nem is gondolnánk. Kenyeret majdcsak mindenki fogyaszt. Még ha odafigyelünk annak minőségére is, a teljes kiőrlésű kenyér is tartalmaz sót, méghozzá két szelet kenyér körülbelül 1,3 grammnyit. Csak néhány kekszet ropogtattunk el? Azonban 100 grammnyi vajas keksz 1,5 gramm sót tartalmaz. Egy fél csomag keksz nem a világ, ennyi belefér.

Sokszor rohanunk, és olykor nincs idő sem arra, hogy nyugodtan leüljünk enni, ezért gyors megoldásokkal igyekszünk energiát magunkhoz venni, gyomrunkat megtölteni. A keksz erre kiváló. Hízás szempontjából is az. Hazaérve, éhesen pedig igyekszünk megtömni magunkat, és a már napközben bevitt sómennyiségre rápakolunk jó adagot. Gondolhatjuk, hogy ez mennyi sómennyiség fogyasztást jelent naponta. Szinte biztos, hogy nem leszünk képesek tartani a napi 6 grammnyi javasolt mennyiséget. Ha pedig még valamilyen alkalommal még ünneplésbe is kezdünk, és a finom (de sós) ételek mellé még alkoholt is fogyasztunk, garantáltan segítünk magunknak a hízásban.

Nem kell elvakultan és végletesen minden örömtől mentesen élni, de nem árt odafigyelni arra, hogy miből és mennyit fogyasztunk.

(Forrás: marmalade.hu | food.ndtv.com, bodybuilding.com, foodnavigator.com/képek)