Jump to content

Az egészségügy hatékonysága valóban a modern technológiában rejlik?

2017. 09. 04. 11:36

A hasnyálmirigyrák korai észlelését segíti egy új applikáció, amely a felhasználók szelfijeit elemezve kutat a betegség nehezen felismerhető elsődleges tünetei után.

A hasnyálmirigyrák esetében csak a betegek 9 százaléka éri el az ötéves túlélési időt. A korai időszakban alig, vagy csak nagyon nehezen felismerhető a betegség és nincsenek olyan nem-invazív szűrőeszközök, amelyekkel még az előtt meg lehetne találni a tumort, hogy az terjeszkedni kezdene.

A Washingtoni Egyetem (UW) kutatói, a mobiltelefon-alkalmazás fejlesztőinek közlése szerint a BiliScreen applikáció az okostelefon kameráját, a képi tartalom értelmezéséhez pedig a számítógépes látás és a gépi tanulás technológiáit használva észleli a megemelkedett bilirubinszint (epefesték) árulkodó jeleit az ember szemfehérjéjében.

A hasnyálmirigyrák – és sok más egyéb betegség – egyik első tünete a sárgaság, vagyis a bőr és a szemek elszíneződése, amelyet a vér megemelkedett bilirubinszintje okoz. A bilirubinszint mérésére szolgáló vértesztet azonban általában csak akkor végzik el felnőtteknél, ha már van ok az aggodalomra. “A hasnyálmirigyrákkal az a probléma, hogy mire jelentkeznek a tünetek, már általában túl késő” – húzta alá közleményében Alex Mariakakis, az egyetem doktorandusza.

A sárgaság korai jeleinek – vagyis a még csak enyhén megemelkedett bilirubinszintnek – az azonosítása egy teljesen új szűrőprogram kidolgozását tenné lehetővé a kockázati csoportba tartozók számára. “Reményeink szerint, ha az emberek havonta egyszer el tudják végezni ezt az egyszerű tesztet – a saját otthonuk kényelmében -, akkor néhányan talán időben észlelik a betegséget ahhoz, hogy a kezelések révén legyőzzék” – magyarázta Mariakakis, aki szeptember 13-án fogja ismertetni eredményeiket a Hawaiin megrendezett Ubicomp 2017 konferencián.

Felnőtteknél a szemfehérje sokkal érzékenyebben reagál a – hasnyálmirigyrákon túl hepatitiszt, vagy akár Gilbert-szindrómát is jelző – bilirubinszint-változásokra, mint a bőr. A bőrrel ellentétben továbbá a szemfehérje elváltozásai nagyjából hasonlóan néznek ki minden embernél, etnikai hovatartozástól függetlenül. A BiliScreen a felhasználó által készített szelfit elemezve értékeli ki a szemfehérje színét. A hetven ember bevonásával végzett klinikai próbán az applikáció 89,7 százalékos hatékonysággal működött.

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)