Jump to content

Amilyen picike, annyira hatékony

2017. 09. 03. 17:00

A kicsi a bors, de erős mondást érvényesíteni lehet a lenmag esetében is, mert amilyen pici annyira sokat tud tenni az ember egészsége érdekében. Ezért sem árt, ha belecsempésszük az ételeinkbe.

Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk a len. Régi a kapcsolatunk már vele, és azért is termesztjük évezredek óta, mert magjából olajat készítünk, rostjaiból pedig vásznat. Az egészségünkre hatással van a benne található vitaminok miatt – A-, B-, C-, D- és E-vitamint is tartalmaz –, valamint jelentős ásványianyag-tartalma miatt is. Mégis amiért a leginkább és egyre gyakrabban használjuk fel étrendünkben az annak köszönhető, hogy többféle olajat is tartalmaz. Az esszenciális, vagy, ahogy ismertebb talán, az Omega-3 zsírsavat tartalmazó lenmag a szervezetünk normál működéséhez elengedhetetlen. A lenmagnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy annak az olajnak, ami benne található, a nagyja esszenciális zsiradék. Az ilyenfajta zsiradék nem engedi, hogy az erek falán meszesedés alakuljon ki, vagyis a plakkok lerakódását gátolja meg, emellett az optimális vérzsírszint szabályozásába is besegít.

A pici mag fogyasztásával igazából egész szervezetünkre jótékonyan hatunk, és ezt már őseink is tudták, ezért használták is. A lenmag hatással lehet az agyműködésünktől kezdve, a nyálkahártyák regenerálásán át az egyes betegségek gyógyulására is. Az emésztőszervi problémákra kiváló a lenmag fogyasztása, de természetes gyulladáscsökkentő hatása miatt még a szervezetben fellépő külső és belső gyulladásokat is kezeli. Akár a bőrbetegségek gyógyulásáért is felelős lehet.

Elérhető, ismert a lenmag, mégsem használjuk fel konyhánkban annyiszor, mint ahányszor kellene. Már napi néhány kanál lenmag megtenné a hatását, ha hagynánk. Mégsem fogyasztjuk marék számra, mert nem tudunk mit kezdeni a kis magokkal. Nem ülünk neki önmagában lenmagot rágcsálni, habár megtehetnénk, mert az sem kizárt, hogy valaki egészben fogyasztja. Az esetben ügyelni érdemes arra, hogy bőséges folyadékfogyasztás mellett kell a magukat lenyelni. Nem biztos, hogy erre sokan rászánnák magukat, éppen ezért, ha tenni akarunk az egészségünk érdekében, és a lenmag kiváló hatásait érvényesíteni szeretnénk, akkor ételeinkhez adagolhatunk belőle.

Lenmagból készíthetsz teát, ami akár még a fogyásban is segíteni tud. Egy liter forrásban lévő vízhez adj három evőkanál lenmagot, hagyd állni egy éjszakát és a leszűrt teát fogyaszthatod. Már a reggelidbe is becsempészheted a lenmagot úgy, hogy a joghurtba teszel néhány kiskanálnyit a magvakból. Szendvicset eszel? Miért ne szórhatnád meg lenmaggal is!? Az ebédre elkészített leveshez vagy salátához is bátran tálalhatod a pirított lenmagot, amely kellemesen ropogós hatást ad vagy lenmagolajjal meglocsolhatod.

A lenmagot gyógynövényként is lehet alkalmazni, de ha igazán jót akarsz magadnak, akkor napi 1-2 kanálnyit adagolj ételeidbe.

(Forrás: marmalade.hu | penny-price.com, bbcgoodfood.com, livestrong.com/képek)