Jump to content

(Kecske)tejben vajban

2017. 08. 30. 17:00

Tejet inni egészséges, mert sok kalciumot tartalmaz, amely csontunk egészséges szerkezetének megtartásához szükséges. Tejet azonban nemcsak a tehén ad, hanem a kecske is, de csak nagyon kevesen ízlelik meg és fogyasztják rendszeresen a kecsketejet.

Mára már általános, hogy tehéntejet fogyasztunk és a bocik által adott tejből készítjük a különböző élelmiszereket, úgymint tejföl, kefir, joghurt, vaj stb. Őseink számára azonban nem a tehén jelentette az egyetlen tejforrást, hanem a kecske is. Elődeink sokkal inkább fogyasztották a kecsketejet és a tejből ugyanúgy előállítottak sajtot. Mára ez nagyon visszaszorult és csak kevesen foglalkoznak a kecsketejjel. Pedig értékes tápanyagokat tartalmaz, egyesekből többet is, mint a tehéntej, más anyagból viszont kevesebb van a kecsketejben, mint a tehénében.

Habár javarészt a tehenekkel és a tőlük nyert tehéntejjel foglalkoznak a gazdálkodók, azért akadnak közepes és kis gazdaságok, ahol kecskéket tenyésztenek, és értékes tejüket is feldolgozzák. A kecsketartás nem olyan nagy ördöngösség, jószerivel alig igényelnek gondozást. A kecskék adta tej íze kellemesen lágy, vannak, akik íze miatt, mások pedig az egészségre gyakorolt hatása miatt térnek át a kecsketejre. Ez azért lehet, mert igazán kiváló immunerősítő a kecsketej. A kecske nem válogatós növényevő, így jóformán mindent lelegel. Olyan allergén növényeket is elfogyaszt, amelyek kellemetlen tüneteket válthatnak ki az arra érzékenyeknél. Az állat emésztőrendszerébe bekerül az allergiát okozó részecskék gyengébb változata. Amikor egy adott növényre allergiás valaki, a kecske teje is tartalmazza az adott növény allergén elemeit, akkor a tej fogyasztása során védettséget biztosíthat a szervezet számára az adott allergénnel szemben. Legalábbis ezt mondják sokan, de még konkrét bizonyíték nem áll rendelkezésre. Egy próbát azért talán mégis megér, már csak azért is, mert a kecseke teje és az abból készülő élelmiszerek könnyen emészthetők, ugyanis a kecsketej zsírmolekulái kisebbek, mint a tehéntejé. Olyan enzimeket is tartalmaz a kecsketej, amely segíti az emésztést. A kisebb zsírsejteket ezek az enzimek hamarabb le tudják bontani. Nemcsak könnyű emészteni, de amíg áthalad a bélrendszerünkön, azalatt a sérült bélbolyhot is regenerálhatja. Emellett a koleszterinszint csökkentésében is szerepük van ezeknek, valamint a szívet is védik.

A tehéntejet nem mindenki tudja meginni mindenféle kellemetlen mellékhatás nélkül. A tehéntejre való allergiát egy fehérje okozza, amely azonban csak nagyon kevés van a kecsketejben. Sokkal inkább hasonlít a kecsketej az anyatejhez, mint a tehéntej, ezért a pici csecsemőknek adott kecsketejet ők is gyorsabban tudják megemészteni.

Stresszes állapotban is érdemesebb ezt a tejet fogyasztani. A-vitamintartalma magas, amely szükséges a megfelelő pajzsmirigy működéshez. Az A-vitamin kívül a kecsketejben több a D-, a C- és a B1- vitamin, mint a tehén tejében. A szervezetünk elsavasodhat, de a kecskék adta tej karbantartja a testünk ilyenfajta egyensúlyát.

(Forrás: marmalade.hu | thealternativedaily.com, thespruce.com, authorityremedies.com/képek)