Jump to content

Inni kell, hogy jobban vágjon az eszed

2017. 08. 26. 17:00

Egykoron nem akárki kortyolgathatott pezsgőt, ma pedig bárki számára elérhető termék. A több száz éves múltra visszatekintő pezsgőt szeretjük ünnepekkor megbontani, de különösebb esemény sem szükséges ahhoz, hogy durrantsunk egy üveggel.

Volt időnk arra, hogy ezt a buborékos és szeszes italt megismerhessük, de számos dolgot nem biztos, hogy tudunk róla. Mi is a pezsgő vajában? Alapanyaga természetesen a szőlő. A szőlőszemek összepréselésekor, az abban és a levegőben található élesztőgombák teszik a dolgukat a gyümölcsben található cukorral. Elkezdődik az erjedés, amely folyamatkor a cukor szén-dioxiddá és alkohollá alakul át. Ha a szén-dioxidot hagyjuk elillanni, abból bor lesz, ám ha bent tartjuk, akkor pezsgő.

Már az ital neve is árulkodik arról, hogy pezseg. Azt is tudjuk, hogy a buborékoktól, hiszen éppen emiatt kedveljük annyian és annyira. Azt gondoltad volna, hogy csupán egy pohárnyi kitöltött pezsgőben körülbelül kétmillió buborék van?

Talán azt sem gondolnád, hogy a pezsgőt egy bencés szerzetesnek köszönhetjük. Pedig ez így van. Azért lehetett így, mert a szerzetes egyben az apátság pincemestere is volt, ahol ötven éven keresztül tette a dolgát. Ahogy gondozta a palackozott bort, azok közül több utóerjedt. Azt megkóstolván ráébredt arra, hogy egy igazán könnyű, gyöngyöző, szénsavas italt nyerhetnek így.

Ahogy mondani szokták, az alkohol kis mennyiségben gyógyszer, de azt is tudjuk, hogy nagy mennyiségben méreggé válhat. Ha azonban mértékletesen fogyasztjuk a pezsgőt, akkor az abban található polifenolos vegyületek úgy viselkednek, mint az antioxidánsok, amelyek megkönnyítik a szervezet működését és számos betegség kialakulását is meggátolhatják.

A pezsgőt nők és férfiak egyaránt szívesen fogyasztják, amely azért is van, mert kimondottan uniszex ital. Nyáron jól esik a hűtött sör, amelyet inkább a férfiakhoz kötnek. Na persze nők is ugyanúgy fogyaszthatják, de a hőségben a lehűtött pezsgő is jó választás lehet. Ha igazán élvezni szeretnéd a pezsgő ízét, akkor hűtsd le. Ha vendégeket is vársz egy alkalomra, és pezsgővel akarod őket kínálni, akkor azt hűtött állapotában tedd meg. Mindegy, hogy milyen évszak van, a habzó ital íze akkor érvényesül igazán, ha hűtött. Méghozzá a fehér pezsgőt lassan 4-7 fok közé hűtsd le, a vörös vagy rozé pezsgőt 7-10 fokra.

Ma már nem olyan elérhetetlen a pezsgő, azonban nagy különbség lehet üveg és üveg között. Minél több, kis átmérőjű füzérszerűen feltörő buborék van egy palackban, annál értékesebb a ez az ital.

Az öregedés az élet természetes velejárója, de ameddig csak tudjuk, érdemes szinten tartani mind fizikai, mind pedig szellemi frissességünket. Az utóbbihoz a pezsgő is hozzájárulhat. Szakemberek kísérlete alapján kiderült, hogy a kékszőlőből készült pezsgő javította az állatok memóriáját, így az emberre is hasonlóan hat a gyöngyöző ital. A kékszőlőből készült (blanc de noirs) pezsgőt tehát érdemes akár napi szinten fogyasztani, mert a benne található fenolok javítják memóriát, és az agy tanulásért felelős területét is aktiválja.

(Forrás: marmalade.hu | watoday.com.au, clos19.com, premierchampagne.com/képek)