Jump to content

Más vérével fiatalodni? Te bevállalnád?

2017. 06. 30. 15:00

Az elmúlt 60 évben számtalan kísérletet végeztek annak érdekében, hogy megállapítsák, hogyan hat a szervezetre, ha idegenek vérét jutattják bele mesterségesen. A parabiózisos kísérletek mind arra keresték (keresik) a választ, hogyan javítható egészségi állapotunk idegen vér hatására.

A parabiózis során, mesterséges úton összekapcsolásra kerül a két szervezet vérkeringése, ezáltal hormonok és egyéb anyagok is cserélődni tudnak a felek között. A kísérletek során egerekkel vizsgálódtak. 1950-ben Dr. Clive McCay, idősebb egerekbe fecskendezte fiatalabb egerek vérét. Egy idő után fiatalodást, aktivizálódást figyelt meg az idősebb példányokon, ám pontos és tudományos magyarázatot nem sikerült adnia arról, hogy mi állt a fiatalodásuk hátterében.

Más kutatócsoportok úgy gondolták, a fiataloktól nyert vér, megoldás lehet olyan problémákra, mint az Alzheimer-kór, elősegítheti a sejtek fiatalodását, javítja a szív- és érrendszeri problémákat, valamint fokozza az idősebb emberek agyi működéseit. A kutatók úgy sejtik a megoldás az őssejtekben keresendő, ugyanis a friss, egészséges, vérsejtek felébresztik a már lelassult, „öregedő” sejteket és regenerálják azokat.

Amerikai kutatók szerint, a parabiózís módszerrel végrehajtott vérátömlesztés működik. A kísérlet során, a fiatal egerekből, idősebb egerekbe juttatott vérplazma javította az idősebb egerek élettani funkcióinak működését. A friss vérsejtek és a bennük található anyagok, beindították az idős egerek inaktív őssejtjeit. Ezzel szemben a Kaliforniai Egyetem szakemberei azt állítják, senki ne várja az örök fiatalságot a fiatalok vérétől. Ők kísérleteiek során azt tapasztalták, hogy a fiatal egerek vére az idősebb állatokba átömlesztve semmilyen mérhető élettani hatással nem járt, és feltételezik, hogy az embereknél is hasonló lehet az eredmény.

A kutatók megfordították a kísérletet. Idősebb egerek vérét juttatták fiatalabb példányokéba. Meglepő megfigyelés született, ugyanis az idős egerek vére, különféle problémát okozott a fiatalok szervezetében. A vérátömlesztéseket addig folytatták, amíg az egerek ereiben fele-fele arányban keringett a saját vérük és a kapott vér. Egy hónap után tesztelték az állatokat, míg az idősebb egéren semmilyen változást nem tapasztaltak, a fiatalabb szervezete kifejezetten rosszul reagált a transzfúzióra.

Az öregedés egy természetes folyamat, életünk velejárója. Bizonyos kísérletek valóban megoldást nyújthatnak egyes betegségek ellen, de felesleges beavatkozni a természetes élettani folyamatokba, hiszen amit elkerülhetetlen, azt különféle kísérletekkel sem lehet elkerülni. Remek példa erre, a fiatal egerek szervezetének reakciója, hiszen nem csak, hogy az öregedést nem állították meg, de a szervezet bele is betegedett a természetellenes folyamatokba.

 

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)