Jump to content

Óvatosan a kullancsokkal!

2017. 06. 18. 17:00

Az agyvelőgyulladás kullancs által terjesztett változatának általában két hét a lappangási ideje, és a Lyme-kórnak sem sokkal hosszabb, nagyjából két-három hét.

A rétek, erdei ösvények többségén idén is tobzódnak a kullancsok, amik a közhiedelemmel nem a fáról potyognak a gyanútlan vándor nyakába, hanem a fűszálak tetején egyensúlyozva várják a jó fogást. Zárt cipővel és hosszú nadrággal jó eséllyel megelőzhetjük a találkozást, de százszázalékos védelmet gyakorlatilag egyetlen ruha sem nyújt. A kullancs elleni megelőző krémek, riasztók azonban meglehetősen hatékonyak lehetnek.

Minél gyorsabban ki kell szedni

Ha azonban már bőrünkbe fúrta magát a kullancs, lehetőleg minél előbb el kell távolítani. Széles Klára, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának járványügyi osztályvezető főorvosa azt mondta, a lényeg, hogy kirántsuk a kullancsot. Az állatnak a szájszerve hatol a bőrbe, a kórokozók pedig kívül vannak, tehát ha határozott mozdulattal – akármilyen csipesszel – eltávolítjuk a vérszívót azzal csak jót tehetünk. Az sem baj, ha a parazita feje a bőrben marad. Az viszont káros lehet, ha gyors, határozott mozdulat helyett elkezdjük „nyomorgatni”, kenegetni a kullancsot, mert éppen ezt teszi lehetővé, hogy az állat által hordozott kórokozó bekerüljön az emberi szervezetbe – hangsúlyozta a szakember.

Oltassunk, ha sokat kirándulunk

A kullancsok kétféle betegséget terjesztenek, az agyvelőgyulladás és a Lyme-kórt. Előbbi ellen létezik védőoltás, ami elsősorban azoknak javasolt, akik a munkájuk folyamán ki vannak téve a fertőzésnek, vagy aki sokat kirándul kullancsos helyeken. Szokásos esetben az első oltás után egy hónappal be kell beadni még egyet, majd innentől számolva két hét múlva alakul ki a védettség. Ha valaki tavaly már kapott oltást, annak is szüksége van, de már csak egy emlékeztető vakcinára. Ezt később rendszeresen meg kell ismételni, első alkalommal három év múlva, majd ötévente.

Hetekig lappanghat

A vérszívó által hordozott baktériumok okozta Lyme-kór antibiotikummal nagyon jól kezelhető, de ehhez időben fel kell ismerni. Az első tünetek közé tartoznak a bőrön kialakuló piros foltok, amelyek maguktól elmúlnak ugyan, de terápia nélkül sokkal súlyosabb tünetek követik őket. Az orvost tehát már a foltok megjelenésekor fel kell keresni. Az agyvelőgyulladás kullancs által terjesztett változatának általában két hét a lappangási ideje, és a Lyme-kórnak sem sokkal hosszabb, nagyjából két-három hét.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)