Jump to content

Dörög az ég, cikáznak a villámok? Állj odébb!

2017. 05. 14. 19:00

Viharos időket élünk. Nemcsak a környezetünkben, esetleg a személyes életünkben tapasztalhatunk kisebb és nagyobb viharokat, hanem a természet is adja nekünk az áldást. A napokban riasztásokat adtak ki viharos erejű szél, zápor, zivatar, jégeső miatt.

A hatalmas, az eget beterítő sötétkék, olykor pedig szinte már feketének tűnő eggyé összeállt felhők azt sugallják, hogy lecsap a vihar szél, eső, égdörgés, villámlás kíséretében. Csak reménykedni tudunk, hogy nem fog együtt járni jégesővel a vihar.

Egy átlagos nap a földön nagyjából negyvenötezer zivatar csap le, és legalább nyolcmillió villám cikázik ennek következtében. Ez azt jelenti, hogy évente nagyjából hárommilliárdnyi villám keletkezik, amely akár háromezer emberbe is belecsaphat úgy, hogy az végzetes számukra. Emellett hatalmas károkat tehet lakóházakban, épületekben, erdőtüzeket okozhat. A villám nem más, mint a másodperc tört része alatt lezajló, hatalmas feszültségű légköri elektromosság kisülése.

Más áramütés is érheti az embert, de ha villám csap valakibe, akkor annak áthaladási ideje a testen olyan rövid lehet, hogy nem okoz az semmi károsodást sem az azt átélőben. Természetesen függ az áramnak a testre gyakorolt hatásától, a sérüléstől és hogy melyik testrészt érte. Nagyon veszélyes lehet amiatt, hogy az átfutó feszültség következtében az izmok görcsbe rándulhatnak, és emiatt életfontosságú szervek funkciói állhatnak le. A hosszabb időn át tartó erős áram következtében az emberi testen súlyos égési sérüléseket hagy.

Akik túlélnek egy villámcsapást, joggal érzik úgy, hogy elkezdik második életüket. Gyakran tapasztalható az, hogy a villámcsapást át- és túlélt személy egész életén át érzi annak hatásait. Eleve az is csoda, hogy valaki túlél egy ilyen eseményt, ugyanis akár százezer volt is áthaladhat a testen. Egy ilyen villámcsapás könnyen szívleállást okozhat, ami pedig halállal végződhet. Ha a test felületén halad végig a feszültség, akkor esély lehet a túlélésre, csakhogy így is olyan maradandó sérüléseket okozhat a villám, amelyek megkeseríthetik az elszenvedő életét. Ilyen lehet a szív károsodása, az égési sérülések, a görcsök, az amnézia, a bénulás, pszichés problémák is. A villám azt az utat keresi az emberi szervezetben, amely a legkisebb ellenállású, így az ereken, a perifériás idegrendszeren keresztül áramlik. Az idegrendszert ért károsodás nyomait életük végéig megérzik a villámcsapás túlélői.

Akikbe villám csapott bele, azok leggyakrabban olyan helyen tartózkodtak, amely sík, szabad terület, vízfelület, hegygerinc, vagy hegytető. Mint egy villámhárító, úgy vonzotta magához a villámot. Vihar esetén tehát az ilyen területeket szükséges elkerülni. Óvakodjunk attól is, hogy nedves talaj, természetes vizektől. Ha lehetőség van, akkor húzódjunk be egy autóba, az összes ablakot húzzuk fel és ne érintkezzünk fém részekkel. A barlangok, mélyedések, falak csak akkor nyújtanak biztonságot, ha megfelelő mélységűek vagy magasságúak.

Ha mégis belecsap valakibe a villám, azonnal értesíteni kell a mentőt. Ez az első és legfontosabb lépés. Eztán biztonságos helyre kell vinni a sérültet és azonnal meg kell vizsgálni, hogy a sérült lélegzik-e, van-e pulzusa. Ha pulzusa mérhető, de légzése leállt, akkor a szájból szájba történő lélegeztetést kell alkalmazni. Ha nincs pulzusa, akkor a szívmasszázs is szükséges. Előfordulhat, hogy eszméleténél van az, akire a villám lesújtott, biztosítani kell a stabil oldalfekvést, közben figyelni kell a légzését. Égési sérüléseit steril sebkötözővel kell betekerni.

(Forrás: marmalade.hu | icytales.com, bsnscb.com, giphy.com/kéoek)