Jump to content

Notórius késők

2017. 03. 08. 19:00

Talán körülötted is van egy-két olyan személy, akiben nem bízhatsz meg, ha időpont tartásáról, pontos érkezésről van szó. Talán te magad is azok közé tartozol, akik szinte mindig és mindenhonnan késnek?

Számos okot fel tud sorolni az, aki állandóan mindenhonnan elkésik. A notórius késésnek oka van. Az egész sok későnél valószínűleg az ébresztő szundi funkciójával kezdődik. Azok az emberek, akik folyton elkésnek igencsak sűrűn találják magukat szemben a "szundi" felirattal telefonjukon és merik is azt használni. Lopnak még 5-10 percet a reggeli készülődésből az alvás javára. Tudják, hogy ez a minimális idő mit sem fog segíteni pihentségükben, mégis megjátsszák. Aztán persze a kapkodás marad. Még lehet fel sem öltöztek, már tudatják munkatársukkal, felettesükkel, hogy úton vannak, de néhány perc késésre számítani lehet.

Abban a korban, ahol teljesítményelvűség uralkodik, a korszerű technika is a szolgálatunkban áll, nem igazán elfogadott és közkedvelt viselkedés ez, pláne a vezetőség szemszögéből nézve. Tetszik vagy sem, sokan élnek közöttünk notórius késők. Ez az, amit a pontosan érkezők, a megbeszélt és előírt időpontokat mereven betartók egyáltalán nem értenek meg.

Nem mindenki a nehéz ébredés vagy az ébresztés hiánya miatt késik el. Vannak, akik amolyan álmodozók, és eleve az ébresztést is elfelejtik beállítani. Ők azok, akik nehezen tartják észben az időpontokat, dátumokat, mert saját világukban élve nem mindig látják a valóságot.

Nem mindenki teheti meg, de vannak olyan késők, akik ezt szándékosan játsszák el szinte minden nap. Méghozzá azért, hogy másokat megvárakoztassanak. Élvezik azt, ha várnak rájuk, mintha ettől fontosabb lenne személyük. Valószínűleg a pozíciójuk is megengedi az állandó késést.

Előfordulhat, hogy a késés hátterében önbizalomhiány áll. Ez a fajta ember nem akar szembenézni a kudarccal, inkább elmenekül az elől. És persze vannak azok a késők, akik élete tele van buktatókkal, katasztrófákkal. Épp kifogy a benzin az autójukból, lerobban az a tömegközlekedési eszköz, amellyel ők utazinak, stb. Mindig van valami külső tényező, amely nehezíti az időben történő érkezést.

Van, aki a napi teendőinek végzésébe merül bele annyira, hogy ez vezet késéséhez. Szakemberek azt állítják, hogy azok, akik állandóan elkésnek mindenhonnan nem is olyan előnytelen, mint azt gondolnánk. Ezek az emberek valójában szerencsések. Szerencsések, mert kreatívak, optimisták, ezek miatt pedig sikeresebbek is. A késés mögött ugyanis az áll, hogy napjaink túlzsúfoltak. Már korán reggel tele vagyunk megoldandó feladatokkal és amíg azokkal küzdünk, elveszítjük időérzékünket és kicsúszhat a lábunk alól a talaj. A notórius késők egy része hihetetlen optimizmussal rendelkezik. Ez az életszemlélet pedig azt érzékelteti, hogy még van idő több minden feladat ellátására, csakhogy valójában elszámítja magát. Így aztán ami az egyik részről előny, az máshol hátrány lehet.

Mégis az mondható el a folyton későkről, hogy esélyesebbek és sikeresebbek lehetnek munkájukban, mint a pontosan érkezők.

(Forrás: marmalade.hu | renepicota.org, charlottesweddings.com, huffingtonpost.com/képek)