Jump to content

A láz nem ellenség

2017. 01. 24. 17:00

A különböző betegségeke gyakori tünete a hőemelkedés, láz. Annak kíséretében jelzi a szervezet, hogy nincs valami rendben. Nemcsak jelzés, hanem a szervezet védekező mechanizmusa is. Ha gyermekeinknél tapasztaljuk a megemelkedett testhőmérsékletet, azonnal gyógyszerért nyúlunk.

Hideg telünk van. A réteges öltözködés mellett is megfázhatunk, és ami még inkább fenyegethet, hogy influenzavírussal fertőződünk meg. Gyermekeink közösségbe járnak, és nagyobb az esély, hogy elkapnak valamit. A megfázásos és a kórokozó által okozott megbetegedés egyik tünete lehet a láz, ami önmagában nem betegség. Ez a tünet azt jelzi, hogy az immunrendszer működésbe lépett azért, hogy felvegye a harcot a betegséggel szemben. A láz nem más, mint egy olyan állapot, amely során megemelkedik a testhőmérséklet. A betegségen kívül akár külső hatás is kiválthatja.

Féltjük és óvjuk gyermekeinket. Egy szülő látja, ha a gyermeke beteg, vagy kezd az lenni. Ha a gyermek levert, fejfájásra, hidegrázásra panaszkodik, azonnal visszük orvoshoz. Ha pedig a nap olyan szakában történik meg, hogy nem tudunk azonnal orvoshoz fordulni a tünetekkel, akkor a láz- és fájdalomcsillapítóhoz nyúlunk. Azonnal azon fáradozunk, hogy a láz ne szökhessen magasra. Rutinszerű művelet, hogy a lázat még hőemelkedés állapotában vissza kell szorítani. Nos, sok országban egyáltalán nem így működik. Sőt 2011 óta már hazánkban sem kell kötelezően lázat csillapítani, csak akkor szükséges, ha a gyermek közérzete is rossz. Mindenki ismeri a saját gyermekét. Vannak olyan csemeték, akik már hőemelkedés során nagyon bágyadtak, fáradékonyak, teljesen maga alá gyűri a kicsit megemelkedett testhőmérséklet is. Más gyerekek azonban még negyven fokos láznál is vígan rohangálnak, mintha nem történt volna semmi sem. A magas lázzal járó betegség ráadásul nincs feltétlen arányban a súlyosságával. Néhány nap alatt leküzdhető betegség is járhat nagyon magas lázzal, míg súlyosabb betegségek akár csak hőemelkedést produkálnak.

Mint már azt írtuk, a láz nem betegség, annak egy tünete. De még csak nem is ártalmas, ugyanis a test így próbálja felvenni a küzdelmet a betegséggel. Ha a lázat csillapítjuk, attól még a betegséget nem kezeljük. Egy teljesen normális és természetes védekezéstől fosztjuk meg a kis szervezetet. A lázcsillapítással tehát csak a gyermek komfortérzetét lehet növelni, ha az indokolt. A gyerekek azonban a betegség ellenére is tudnak olyan elevenek lenni, hogy ha doktor nem bizonyítja, akkor senki el nem hiszi, hogy egy beteg gyermek rohangál épp. Ha tehát a csemete jó közérzetnek örvend úgy, hogy közben lázas, akkor nem szükséges a láz mértékét csökkenteni.

Sok szülő tart a lázgörcs kialakulásától. Akkor is, ha soha senkinél ilyen állapotot nem látott. A lázcsillapító azonban nem előzi meg a lázgörcs kialakulását, amely az epilepsziához hasonlatos, ijesztő állapot. Ez a néhány perces roham sokkoló a szülő számára, de lélekjelenlétét összeszedve szükséges a gyermeket oldalára fektetni. Nem szabad lefogni, se itatni, gyógyszert bevetetni vele. Azonnal hívjuk a gyermekorvost a további teendőkért.

(Forrás: marmalade.hu | babycenter.com, juniorsmagazine.com, netdoctor.co.uk/képek)