Jump to content

Legyen könnyebb érzés a másnap

2017. 01. 02. 19:00

Megfázásos, meghűléses időszakot élünk. Hiába voltak igazán hideg napok, a vírusok így is sokunkat leterítettek a lábunkról. Köhögünk, fájlaljuk a torkukat, nem érezzük jól magukat. Ha pedig ilyen gondokkal küszködünk, akkor bizony lehet, hogy a szilveszteri bulizás is sokkal jobban megvisel, mint máskor.

Talán sokan fordulunk rossz gyomor, rossz közérzet, meghűléses betegségek tüneteinek csökkentése érdekében a gyógynövényekhez. A gyógyteák elkészítésének azonban módja van. Bármilyen panaszra szeretnénk teát fogyasztani, a növények részeiből egy csapott teáskanálnyit szükséges leforrázni 2-5 deciliter vízzel. A hatóanyagok kioldásához szükséges, hogy legalább negyed órát pihentetni kell úgy, hogy fedővel letakarjuk a csészét. Amint kiázott a gyógynövény, le kell szűrni és étkezés előtt érdemes elfogyasztani, ha van rá mód.

Már a karácsony is megviselte a gyomrunkat. Vagy mi mentünk vendégségbe, vagy hozzánk jöttek. És még csak nem kell ahhoz népes csapatot sem fogadni, hogy a saját hűtőnk is meg legyen pakolva finomságokkal. Gyakrabban is nyitogatjuk a hűtőszekrény ajtaját. Akkor is eszünk, ha nem vagyunk annyira éhesek. És alig ért véget a karácsony, máris azon kaptuk magunkat, hogy már megint a gyomrunkat nehezítjük. A szilveszteri bulikban ugyanúgy megtömhettük magunkat. Ínyenc falatok, levesek, sültek, virsli, édességek, disznótoros húsok. Csupa olyan, amely megterheli a gyomrunkat. Mint a teli hordó, úgy érzi magát az ember. Ha pedig úgy táncolunk, bulizunk, eszünk és iszunk, hogy az egészségünk még nem állt helyre egy influenzás, megfázásos megbetegedés után, sokkal nehezebbek lehetnek az újév első napjai.

A túlterhelt gyomor segítségére lehet, ha rozmaringlevél, koriander és citromfű elegyéből készítesz teát magad vagy családtagod részére. A rozmaring oldja a gyomorban fellépő görcsöket, és epehajtó hatású is. A koriander megszünteti a puffadást, míg a citromfű csökkenti a túltermelődött gyomorsav mennyiségét, és szintén görcsoldó.

A köménymag teája a hasfájós felnőtteknek is gyógyír. A nehéz emésztéssel járó kínokat enyhíti, csökkenti a puffadást, és megszünteti a bélgörcsöket, szélhajtó hatású is. A köményt még kamillával, ánizzsal és borsmentával is keverheted, igazán jót teszel gyomrodnak. Kömény, bazsalikom szükséges ehhez a teához.

Ha a gyomrod is tele és még a fejed is kóvályog, akkor első és legfontosabb lépés a gyógyteák előtti fogyasztásnál is, hogy igyál vizet. Muszáj enyhíteni a kiszáradást, a sejtjeid vízért könyörögnek. A másnapos, és liftező gyomor nem kíván ételt, mégis, ha van otthon zöldségleves, azzal csak jót tehetsz. Néhány kanál levessel stabilizálhatod szervezeted ásványi anyag mennyiségét.

A szilvesztert ki kell pihenni. A gyomrod és a fejed is akkor fog megnyugodni, ha a kellő óvintézkedésekhez a pihenés is hozzátartozik.

(Forrás: marmalade.hu | authoritynutrition.com, huffpost.com, giphy.com/képek)