Jump to content

A robbanás veszélyei

2015. 12. 31. 15:00

Minden évben megünnepeljük az év utolsó napját, és méltán fogadjuk az újesztendőt. Szórakozás, mulatság, hangoskodás, nagy evések és ivások mellett egyáltalán nem maradhat el a tűzijáték, a petárdák csattogása, fénye.

Igazán fényessé lehet tenni az amúgy is harsány ünnepet, ünneplést, de a nagy durranással járó tűzijátékok, pirotechnikai eszközök égbe engedése olykor balesetet is okozhat. Minden évben, az újesztendő első napjaiban beszámolnak a hírekben arról, hogy országunkban milyen balesetek történtek, amelyeket tűzijátékok, egyéb robbanó eszközök okoztak. Komoly kézsérüléseket lehet beszerezni egy meggondolatlan pillanattal, olykor pedig az ujj, ujjak, netán a kar amputációjával is szembesülnie kell a petárdázóknak. Könnyen megsérülhet az arc, a szem. A tűzijátékok használata okozhat égési sérüléseket is.

Az óvintézkedés ott kezdődik, hogy a tűzijátékokat megfelelően kell tárolni. Nem szabad más tűzveszélyes anyag közelében tárolni, emellett tilos pincében, tetőtérben, alagsorban elhelyezni. Egyértelműen el kell zárni a gyermekektől. Tilos a csomagolást megbontani, megrongálni, átalakítani, hozzá nyúlni. Ha a petárda külseje átázott, szárítás után is tilos használni.

Szilveszter előtti napokban lehet csak beszerezni árusoknál a pirotechnikai eszközöket, de használni csak december 31-e este hat órától szabad újév első napjának reggeléig, azaz 6 óráig. A fel nem használt termékeket január 5-ig tarthatja magánál az ember. A nem használt petárdákat a forgalmazónak vissza kell vennie, ám a vételárát nem köteles visszaszolgáltatnia. Karácsonykor, karácsony után, a két ünnep között már jócskán el-eldurran néhány petárda, pedig csak december 31-től lehet használni, másnap reggelig. Nem árt, ha tudjátok, hogy a petárda birtoklása szabálysértésnek minősül, pénzbeli büntetésre számíthat az, akinél pirotechnikai eszközt találnak a megengedett időn túl.

Csakis legális árusítóhelyen szabad megvásárolni a robbanó eszközöket. A meghatározott időkorlátokon belül olyan helyet kell választani a petárdák égbeengedésére, hogy a közelben ne legyen éghető, gyúlékony anyag. Szükséges az is, hogy a tűzijátékokat a megfelelően lehessen rögzíteni és legyen a közelben tűzoltásra alkalmas eszköz.

A tűzijáték használata tehát komoly feltételeket követel meg. Január elseje, reggel hat óra után pedig egyáltalán nem lehetne durranni egy petárdának sem.

(Kép forrása: alamofireworks.com)