Jump to content

Élet karácsony után

2015. 12. 25. 12:00

Karácsony van, még csak most lettek az élő, töves vagy tő nélküli fenyők feldíszítve. A száraz benti levegő olyan hatással lesz a fenyőkre, hogy hamarabb ledobják tűleveleiket. A töves karácsonyfánál ez később jelentkezik, de a tő nélkülinél már a feldíszítés után nem sokkal beindulhat a folyamat.

Ha a hagyományokhoz ragaszkodunk, akkor a karácsonyfánktól január 6-án szabadulunk meg. Ez a vízkereszt napja, vagyis a karácsony igazi zárónapja. A karácsonyi tizenketted a holdév és a napév közötti tizenegy napra utal. Nevezik még a háromkirályok és a napkeleti bölcsek ünnepének is. A vízkereszttel zárul a karácsonyi ünnep és kezdetét veszi a farsangi időszak.

Sokan tartják magukat ehhez a szokáshoz, és január hatodikán szabadítják meg a fenyőt a ráaggatott díszektől. A feldíszítés, de a díszek leszedése is azzal jár, hogy földre hull jó néhány tűlevél. Kénytelenek vagyunk fa díszítése után elővenni a porszívót vagy a seprűt és a lapátot. Padlószőnyeg esetében nehezebb a helyzet, hiszen a tűhegyes levelek előszeretettel fúródnak bele a szőnyeg szálaiba. Parkettáról sokkal könnyebb összesepregetni, de az biztos, hogy ha rendet is és karácsonyfát is szeretnénk otthonunkban, naponta szükséges takarítani – feltéve, hogy a nem műfenyőről van szó. A naponta összegyűjtött tűlevéltől nem muszáj megszabadulnod olyan formában, hogy azonnal a szemeteskukába dobod, hanem többféleképp felhasználhatod.

Az örökzöldek levelei nehezebben bomlanak, mint más növényeké. Az összegyűjtött fenyőlevelek a kertben lévő ágyások takarójává válhatnak. Természetes védelem a hideg ellen, amelyek nyár derekára le is bomlanak. Ha annyira sok gyűlt össze, hogy marad is, elteheted későbbre. Ha pedig nincs elég tűleveled takaróként alkalmazni, akkor szalmával is keverheted, így kinti növényeid számára kiváló mulcsként hasznosíthatod.
A kisebb textilzsákba rakott tűlevelek, mint illatosító működhetnek a lakás különböző pontjaiban elhelyezve. Ha pedig az otthonodban megfelelő, akkor autóillatosítóként is megállhatja a helyét.
Kandallód, cserépkályhád van otthonodban? Tüzelőként használhatod. Egy fenyőről lehulló levélmennyiség természetesen nem elég ahhoz, hogy egy lakást felmelegítsen, viszont a nyári kerti sütéshez, főzéshez jó lesz gyújtósnak a karácsonyfa levele.

Nem csak a tűlevél, de maga a fenyő is feladhatja a leckét. Ha tő nélküli fád van, óhatatlan, hogy hulljanak a levelek és előbb vagy utóbb nagyon megelégeled a levelek hullását, lassan pedig tarthatatlanná válik a helyzet, ezért kénytelen leszel megszabadulni a fától. Fenyőlerakó helyek, hulladékgyűjtők és azok környéke hamarosan megtelik a kidobott, nemrég fényesen pompázó fákkal. Ha földlabdás fenyőt vásároltál, akkor érzékelhetően jobban magán tartja a leveleket, mint tő nélküli változata. A földlabdán lévő zsákot nem kell leszedni, úgy kell elültetni a növényt, hiszen ez tartja össze a növény gyökerét. Cserépbe, dézsába való ültetés után, a karácsonyi időszak lezajlásával a fenyő cserepes növényként funkcionálhat a teraszon, az erkélyen. Ha túléli ezt az időszakot, megfelelő helyet és táplálást biztosítunk számára, akkor a jövő karácsonyfája is adott lehet.
Tavasszal, amikor már nincsenek fagyok, akkor lehet a kertbe kiültetni, amely után jó ideig locsolni szükséges a fenyőt, hogy megfelelő mennyiségű vízhez jusson. Ha kiültettük a kertbe a fenyőt, akkor legalább három évig gondozásra szorul, ugyanis gyökérzete nehezen fejlődik ki. Később már nem igényel semmilyen gondozást, de ha azt szeretnénk, hogy unokáink is lássák a régi karácsonyfát, akkor oda kell figyelni az első években rá.

(Kép forrása: fineartamerica.com)