Jump to content

Amiket még nem biztos, hogy tudtál

2015. 12. 23. 10:00

Régóta ünnepeljük a karácsonyt, és ehhez régóta állítunk karácsonyfát is. Teljesen egyértelmű, hiszen a napokban mindenki felállítja és díszíti saját otthonában a fenyőfát. Azonban nem tudunk mindent a fáról, legalábbis ebben az értelmében biztosan nem gondolkodtunk még el.

A gyerekek kíváncsiak a tömérdek mennyiségű ajándék kiosztására, gyakran rákérdeznek részletekre, de a szülők ügyesen válaszolva megnyugtatják a kicsiket, hogy a Mikulás igenis a szánján viszi az ajándékokat minden egyes gyermeknek, aki a világon él. De ha a valós adatokkal számolnak a tudósok, akkor azt az eredményt kapják, hogy nagyjából 1000 km/s sebességgel kellene hasítania a levegőt szánjával, amelyet rénszarvasai húznak. Olyan gyorsan kellene a számára kitett bögrényi tejet és süteményt elfogyasztania mindenhol, hogy a másodperc nyolcszázhuszad része alatt végezni kellene ezzel a művelettel. Jól van az, ha a gyermekek elfogadják, hogy a Mikulás osztja szét köztük az ajándékokat. Csak semmi kérdés!

Biztosan nem gondoltál még úgy a karácsonyfára, mint eledel, hacsak nem vagy ínyenc és a fenyőmagot nem használod főzéshez, sütéshez. Pedig a fenyő magján kívül lényegében minden más is ehető, ráadásul tele van C-vitaminnal.

A druidák is díszítettek fát. Sőt jelenleg tőlük származtatják azt a szokást, hogy a fenyő ágaira akasztanak díszeket, ajándékokat is. A druidák ugyanis a fenyőre úgy tekintettek, mint olyan fa, amely jót ad. Ezért akasztották fel a kicsi ajándékokat a fára.

A XII. században apácák olyan zsákokat raktak szegény családok ajtajába, amely tele volt dióval, mandarinnal és más gyümölcsökkel.

Sokan esküsznek az élő fenyőre, mert annak illata hetekre belengi a ház egészét. Na meg arra gondolnak, hogy miután elültették, majd következő évben is ugyanazt a fát fogják feldíszíteni, csak már nagyobb kivitelben. Így aztán a töves fenyők eladási száma csak Európában körülbelül hatvanmillióra rúg.
Mások a műfenyőt használják, mert abba egyszer kell pénzt ölni, és évekig megmarad. Hatalmas a választék műfenyők terén is, de már olyan fát is lehet kapni, amely alulról felfelé szélesedik. Furán néz ki? Formabontó? Lehet, de sokkal több ajándék fér alá, és ez volt a kivitelezés fő szempontja. Kinek igénye szerint, de nem sok házban található meg ez a fajta fenyő, az biztos.

Természetesen Guinness rekordok is születtek, amely karácsonyfával kapcsolatosak. Ilyen például a még ma is élő legidősebb karácsonyfa. Az amerikai fa közel 130 éves, még 1886-ban vásárolták és minden évben feldíszítik.

Mi magyarok évente nagyjából kétmillió fát vásárolunk és átlagosan nyolcvan díszt helyezünk el körbe a fán. Persze ez nem mindenkire igaz, egyesek túlzásokba esnek, mások fája pedig gyérebben díszített.

(Kép forrása: kiltedchristmastree.co.uk)