Jump to content

Híresen pezsgő mondatok

2015. 12. 10. 16:00

Pezsgőt kortyolni mindig ünnepnap. Önmagában alkalmi, egyáltalán nem szükséges valamilyen alkalomhoz kötni azt, hogy ezt a habzó italt inni tudjuk. Épp így találtak okot híresek, okosak, írók, költők, színészek, hogy pezsgőt fogyasszanak.

Ha pedig élvezhették a palack tartalmát, elméjükre, tollukra is hatott. Fiatalságuk elmúlásának feldolgozásához, szerelemtől átitatott szívük vagy épp bánatuk elnyomása miatt nyúltak a palack pezsgőért, az utókorra pedig számos idézetet hagytak.

A XX. században élt angol író, drámaíró és kritikus Graham Greene-től ez a pezsgő sor maradt „A champagne, ha az igazságot keresed, jobb mint egy hazugságvizsgáló. Beszédes lesz tőle a férfi, sőt, meggondolatlan, míg a hazugságvizsgálók inkább csak kihívást jelentenek, hogy ügyesen hazudjanak.” A pezsgő tehát úgy is funkcionálhat, hogy általa az igazat is kiderítheted. Nem kell más csak pezsgőzni, hogy megtudjuk, mi a valóság?

Sokan érezhették már azt, hogy némi szeszes ital fogyasztása után bátrabbá váltak. Az ember nyelve könnyebben megered. Tina Turner énekesnőből a végleteket hozza ki: „Ha pezsgőt iszom, akkor vagy sírok vagy nevetek… Mindig olyan érzelmes leszek tőle. Imádom a champagne-t!”

Az udvarláshoz is magabiztosabbá vagy kellően lazává tehet. Balzac szerint „A nagy szerelmek champagne-nyal kezdődnek és keserű gyógyteával végződnek”.

Motivációs tréning kötelező eleme lehetne a pezsgő, és ezt Kasparov is kimondta: „Ha nem vállalsz kockázatot, nem jut neked champagne.”

Legtöbben kávéval kezdjük a napot. Addig nem is igazán látunk, hallunk, törődünk bármivel, amíg a kellő adagot magunkba nem töltjük. Nem úgy, mint Marilyn Monroe, aki azt mondta, hogy „Esténként egy csepp parfümmel a bőrömön bújok az ágyba és reggelente egy pohár Piper-Heidsieck champagne-t iszom, hogy átmelegítsem a testem.”

A hírességek életéhez hozzátartozott és hozzátartozik a siker és a kudarc sokszori átélése. Egy kiváló palack pezsgő képes a bukást elviselhetővé tenni, a sikert pedig megünnepelni. Winston Churchill is felismerte a habzó italban rejlő képességet és ezt mondta: „A champagne-t győzelem idején megérdemeljük, vereségben szükségünk van rá.”

A nagy emberekre nagy nyomás nehezedik. Feldolgozásához, a feszültség levezetéséhez szükség van valami pluszra. A pezsgő cirógatja a megtört lelket és magasabbra repíti a boldogot. Bonaparte Napóleon megtalálta az okát annak, hogy pezsgőért nyúljon. „Champagne-t iszom, amikor győzök, hogy megünnepeljem, és champagne-t iszom, amikor veszítek, hogy megvigasztaljam magam.”

(Kép forrása: blog.lastbottlewines.com)