Jump to content

Egészségmegőrzés okostelefonnal

2015. 12. 05. 10:00

Az okostelefon attól okos, hogy nemcsak fel tudunk hívni másokat, hanem ezen kívül még számos funkciója ellát. Alkalmazásokat letöltve és a telefonra telepítve olyan szolgáltatást kaphatunk, amelyre szükségünk van. Telefonról utalhatunk át, ismerkedhetünk, bonyolíthatjuk a levelezéseinket, játszhatunk, elnavigálhat egyik pontból a másikra, vagy akár az egészségfejlesztésben is hasznunkra lehet.

A legtöbb okostelefon alkalmazást azért töltjük le telefonunkra, hogy életünk minél kényelmesebbé váljon. Kommunikációs, szórakoztató appokon túl az ügyintézésekhez szükségesek is nagy szolgálatot tesznek. Csakhogy ezzel azt érjük el, hogy az amúgy is kényelmes világunkat, még inkább passzívvá tesszük. Ha passzívvá lehet tenni, akkor biztosan aktívvá is.
A legtöbben össze vagyunk gyógyulva okostelefonunkkal. Szuper találmány, és elérhető mindenki számára. Ez a szimbiotikus együttlét azonban zombivá teheti az embert. A sok alkalmazás között van számos olyan, amely az egészséget szolgálja. Ezeket a funkciókat meg kell keresni, és merni kell használni.

Hajdanán máshogy éltünk, még a passzív szórakozás sem volt azonos a mostanival, hiszen az emberek beszélgettek, olvastak, rejtvényt fejtettek, horgolás, kötés közben jókat csevegtek az asszonyok. Hiába nem mozogtak fizikálisan, az agyuk használatban volt. Ma ez már egyáltalán nincs érvényben. Ha nem a telefont nyomogatjuk, akkor a számítógépet, vagy a tabletet, netán a TV-t bambuljuk. Természetesen ez nem mindenkire érvényes, hiszen újságot és könyvet olvasók a mai napig élnek közöttünk, és még beszélgetünk is egymással, csakhogy a korszerű technika elnyomja ezt. Többek eszében felmerült az ötlet, hogy az új technikai eszközöket valahogyan be kellene vonni az emberek életébe úgy, hogy az az egészségükre pozitív hatással legyenek, az egészségtudatot kiépítsék. Sikerült is jó pár egészségmegőrző terméket elkészíteni, de a legtöbbek előállítása drága, így beszerzésük igen zsebbenyúlós. Azonban az okostelefonra letölthető alkalmazásokkal mi is megpróbálkozhatunk. A kategóriák között ugyanis megtalálható az Egészség és fitnesz is.
 

Több olyan app létezik, amely a futással kapcsolatos tevékenységet méri. Jegyi és kijelzi a lefutott távolságot, mutatja, hogy milyen intenzitással futottunk, mennyi kalóriát égettünk el. Mobilinternet és GPS adatok bekapcsolása után használható. Ugyanígy lépést is lehet számlálni, így megtudhatjuk, hogy egy nap nagyjából mennyit gyalogolunk.
Olyan alkalmazások is léteznek, amelyek naponta egy gyakorlatsort mutatnak nekünk, méghozzá a kívánt testrészre alkalmazva. Instrukciót ad a gyakorlat elvégzéséhez, megmondja, mennyit kell elvégezni belőlük, méri az időt is.
Az egészséges életmódra váltók sokszor kezdenek diétával, amelyben segíthet a telefonos kalóriaszámláló. Annyi a teendőnk, hogy az adott termék vonalkódját le kell fényképezni, és ha az szerepel az adatbázisban, akkor kidobja a kalóriatartalmát. Mindenki eldöntheti, hogy megeszi vagy sem.
Léteznek olyan alkalmazások, amelyek emlékeztetnek arra, hogy fontos a vízfogyasztás, inni kell.
Egy másik az alvás közbeni zajokat, mozgásokat figyeli. Ez alapján megtudhatjuk, mennyire vagyunk nyugodtak alvás közben, vagy mennyire nem.
A dohányzás sokakat érint, amelytől igyekeznek megszabadulni, de most már az okostelefon is segíteni igyekszik ebben.

Az egészséget karbantartó applikációk nem hagyják, hogy az ember ellustuljon. Más világ van, amikor az egészségmegőrzésbe be kell vonni a technikát is.

(Kép forrása: tizenexperts.com)