Jump to content

Ólom a vízben

2015. 09. 28. 10:00

Egykor ólomvezetékeken keresztül kapták az emberek a vizet. Ma már tudjuk, hogy az ólom veszélyes anyag az emberi szervezetre. Vajon ez a veszély még most is fenyeget minket?

Az ólom egy nehézfém, amely toxikus hatású, azaz mérgező. A vér oxigén szállítását végző hemoglobin termelődését gátolja meg, ugyanígy meggátolja az egyes enzimek által végzett folyamatokat is. Emellett még az idegrendszerre is mérgező hatású. Egyszóval káros az ember szervezetére. Az érték alatti ólom tartalma a vízben nem káros, ám ha e feletti értéket mérnek, nem hat ránk kedvezően. Kimondottan veszélyeztetettek a gyerekek.

Hazánkban kormányrendelet határozza meg az ivóvíz minőségének megfelelő értékeit. A rendelet előírásai pedig az EU-elven működnek, amely azt jelenti, hogy a víz ólom határértéke 10 mikrogramm/liter. Korábban, néhány évvel ezelőtt ez a határérték még 25 mikrogramm/liter volt. A víz ólomtartalmát nem annak köszönhetjük, hogy a szolgáltató nem tiszta vizet juttat csöveinkbe. A titok pontosan a fogyasztókban rejlik. Jobban mondva a fogyasztók házában. Sok helyen még olyan régi építésűek a házak, hogy az abban található ólomcsövekből jut ólom, az amúgy tisztított, gondosan szűrt vízbe. Az ivóvíz minőségének vizsgálatakor azt az eredményt kapták a szakemberek, hogy mint az új és mind a régebbi határértéket átlépik olykor. Főleg ott volt ez általános probléma, ahol a régi városrész, régi épületeinek ólomcsövein keresztül áramlik az ivóvíz. Még a ház, lakás felújításakor sem cserélték ezeket a megbízhatónak vélt csöveket, olykor pedig a lakás tulajdonosa sincs tisztában azzal, hogy milyen mérgező rendszeren keresztül jut el hozzá a víz. A csőrendszereken kívül más is szennyezheti vizünket, ami akár a csaptelep is lehet.

Az Európai Unió egy monitorozási rendszeren keresztül méri és értékeli az ivóvíz minőségét is. Ez a monitorozás feltárja az ivóvíz kémiai, biológiai és mikrobiológiai összetevőit, annak értékeit. Létezik feltáró monitorozás is, amely során egy adott anyagra kíváncsiak a szakemberek, jelen esetben épp az ólomra. Ebből állapítják meg az adott anyag közegészségügyi kockázatát.

Az ivóvízben megjelenő ólom határérték feletti mértékének fő forrása a legtöbb esetben a régi ólomcsövek.

(Kép forrása: scmp.com)