Jump to content

Orchideánk virágzása érdekében

2015. 09. 16. 10:00

Divatvirággá nőtte ki magát az orchidea. Korábban csak egzotikumként lehetett hozzájutni ehhez a szép növényhez, most pedig már bárhol beszerezhető. Ha otthonunkban megfelelően gondozzuk, akkor ácsingózva várhatjuk, hogy a bimbók mikor nyílnak ki, és a virágok mikor pompáznak teljes valójukban.

Minden orchidea tulajdonos növénye virágzását várja, ezért igyekszik a lehető legkörültekintőbben ápolni növényét, növényeit. A hogyan kérdésre igyekszünk választ adni. Az orchideák lényegében szinte az egész Földön megtalálhatóak, ám mégis az Andok erdeiben, a közép-amerikai vulkánok környezetében, az Atlanti-óceán parti hegységekben, a Himalája délkeleti lejtőin nőnek és szaporodnak ezek a növények. Megkülönböztetünk talaj- és sziklalakó orchideákat, de a leggyakoribb az epifita módon élők, amelyek általában fákra telepedve növekednek.

Hiába van sok háztartásban orchidea, akár több, olykor mellényúlhatunk gondozása terén, és nemhogy hajtást, virágot nem hoz, de még el is pusztul a növény. Ezt szeretnénk a legkevésbé. Vannak, akik elhiszik, hogy az orchideák olyan kényes növények, amelyeket nehezen lehet otthoni körülmények között tartani. Van egy kis igazság ebben, de csak akkor, ha nem az otthoni körülményeknek megfelelő orchideával rendelkezünk. Abban az esetben hiába gondozza valaki odaadóan növényét, sok sikert lehet nem fog elérni. A legjobb, ha mi magunk választunk otthoni környezetükhöz illő orchideát. Előtte érdemes tájékozódni, hogy számunkra melyik faj lenne az ideális. Ha így választunk növényt, akkor nagyobb sikerrel járunk, a növényünk élni és virulni fog.

Az orchideák valóban kényesek a fényre és a páratartalomra. A lakásban tartott példányok számára a keleti, déli, vagy a nyugati fekvésű helyiség a megfelelő. Elhelyezhetők ablakban akkor, ha nem éri túlságosan a nap. Akár erkélyre, kertbe is kihelyezhető orchideánk. Egy a lényeg, hogy félárnyékban legyen, ugyanis tűző napon levelei megéghetnek, vagy vörösre színeződhetnek.

Otthoni környezetben cserepes orchidea a legáltalánosabb, amely számára a szükséges páratartalmat az a granulátum vagy kavics biztosítja, amelyet a cserép alá kell helyezni. A növényünk így annyi vizet használ fel, amennyire szüksége van, azonban a gyökerek nem állnak tartósan a vízbe, így azok elhalása sem fenyegeti orchideánkat. A huzatra kimondottan érzékenyek ezek a növények.

Kétévente nem árt átültetni speciális orchideaközegbe növényünket. A hagyományos virágföld alkalmazása egyben a növény pusztulását is garantálja, mivel gyökerei nem tudnak szellőzni. Rendszeresen biztosítani kell növényeink számára a tápoldatos öntözést.

(Kép forrása: houseplants.about.com)