Jump to content

Punk, a reményveszettség generálta életérzés

2015. 08. 09. 16:00

A punk az az irányzat, amitől minden szülő szíve szerint óvná a gyermekét. Legalábbis a külső megmutatkozások miatt biztosan. A polgárpukkasztó külső, szakadt ruházat a szülők rémálma.

Ez a zenei mozgalom Angliában terjedt el az 1970-es években. A hippimozgalomhoz hasonlatosan a punkok is a külsőségekkel háborították fel az embereket. A punk, mint új irányzat létezését egyesek 1974-től számítják, ugyanis egy New York-i CBGB nevezetű klubban akkor léptek fel punk zenekarok. Mások szerint azonban a Sex Pistols koncertje óta, azaz 1975-től számítja a punk létezését.

Bármelyik dátumot is tartjuk valósnak, az biztos, hogy punk műfaját képviselte a már előbb is említett Sex Pistols, a Ramones, a The Damned és a The Clash is. Az angolszász országokban a ’70-es években gazdasági, társadalmi és kulturális konfliktusok halmozódtak fel, amelyekre a nagy ipari városok lakói úgy reagáltak, hogy gondolatukat, érzéseiket új magatartásformákban, öltözködési stílusban és új zenében fejezték ki. A munkanélküliség, a reménytelenség miatt elkeseredett fiatalok a politikai rendszert bírálták emiatt. A fényűző életet élő gazdagok és sztárok felé véleményüket a ruházkodás mellett zenében is kinyilvánították. Nem voltak restek a szókimondó szövegeket elénekelni (ordibálni). A garázszenekarok, a kocsmákban tartott előadások a hétköznapi emberekhez mérten, hozzájuk „lealacsonyodva” tudta közölni véleményüket a rendszerrel szemben. A rajongók testközelbe kerülhettek az előadókkal.

A punk kifejezéssel még a XVIII. században a prostituált hölgyeket méltatták. A szó jelentése ugyanis piszkos, visszataszító. Később ugyanezt a kifejezést amerikai silány filmekre használták. A már említett New York-i CBGB klubban fellépett zenekarokra is ezt a jelzőt használták, majd amikor Angliában turnéztak a punk bandák, akkor már Nagy-Britanniában is alkalmazni kezdték.

Az angol és az amerikai punkok viselkedése és öltözéke, kinézete is hasonló volt. Polgárpukkasztó, másokat megbotránkoztató hajviselet, ruházkodás. Később már punkként tituláltak minden olyan fiatalt, aki feltűnően öltözködött, netán munkanélküli volt. A punk alapjai igazából már a Beatles, a Rolling Stones és a Who zenéiben is megmutatkoztak, csak még nem vérlázító módon. Az új zenei irányzat, az új mozgalom vagy inkább már életérzés egyre több punk-zenekart szült. Sorra nyíltak a punk klubbok, és hamarosan a punk életérzés társult az anarchista szellemiséggel.

(Kép forrása: favim.com)