Jump to content

Így találd meg a tökéletes ajándékot!

2015. 07. 28. 18:06

Mindjárt itt egy újabb szülinap, névnap vagy évforduló, de lövésed sincs, mivel ajándékozd meg az ünnepeltet? Most tudósok segítenek megtalálni a tökéletes ajándékot.

Megfelelő ajándékot mindig nehéz találni, mert ott van a fenyegető kérdés, amire gondolni sem merünk vásárlás közben: mi van, ha nem tetszik neki?

És éppen ez az! Kutatók szerint éppen ez lehet a hiba forrása, mert ajándékot bizony nem így kell választani. Maguk a kutatók is meglepődtek az eredményen, de azt találták, hogy ha az ajándék az ajándékozó számára is érdekes, akkor szorosabb érzelmi kötődés alakul ki a két fél között. Ha az ajándék nem csak az ünnepeltnek, de az ajándékozónak is többletjelentéssel bír, összefűzi őket a közös jelentés, így mindketten boldogabbak lesznek.

Egy kanadai egyetemen tartották az elméletet igazoló kísérletet, mintegy 1500 férfi és nő részvételével. A kísérletben résztvevők egy részének feladata az volt, hogy olyan üdvözlőlapot válasszanak anyák napjára, ami saját személyiségüket tükrözi, míg másoknak a megajándékozott személyről gyűjtött információk alapján kellett választani. Azok, akik saját preferenciáik alapján választottak üdvözlőlapot, sokkal közelebb érezték magukat az édesanyjukhoz, mint azok, akik inkább a megajándékozott fél ízlését tartották szem előtt.

Érdekes módon, ugyanerre az eredményre jutottak, amikor a résztvevőknek egy tetszőlegesen kiválasztott zenét kellett küldeniük szeretteik számára. A kutatók szerint az emberek alábecsülik saját maguk jelentőségét, amikor megajándékozni készülnek valakit, és nem gondolnak arra, hogy az ajándék kiválasztásakor saját személyiségüket, preferenciáikat is kifejezzék. Ha azonban ez megtörténik, a két fél közelebb kerül egymáshoz, mert az ajándékozó előzőleg igazi személyiségét engedte kifejeződni az ajándék kiválasztásánál.


www.huffingtonpost.com

Fotó: pixabay.com