Jump to content

Hízlaló képzelet

2015. 07. 10. 11:15

Egy puha zsemléjű szaftos hamburger, egy tál bazsalikomtól illatos, paradicsomszószos spagetti, sercegő szalonna a tojás mellett –el tudod képzelni ezeknek az illatát...? Nos, minél érzékletesebben jelentek meg ezek a lelki szemeid előtt, annál inkább befolyásolja a képzeleted a testömegindexedet.

Egy kutatás megállapította, hogy a képzeletünk is befolyásolja, milyen gyorsan ugranak fel ránk a kilók. Két külön kísérletben is bizonyították a Yale egyetem szakemberei, hogy minél nagyobb valakinek az ételek illatára vonatkozó képzelőereje, annál nagyobb a testtömegindexe is.

Az nem tudták megmondani a szakemberek, pontosan mi is lehet ennek az oka, de azt feltételezik, hogy az élénk képzelőerő hatására sokkal jobban megéhezünk. Azaz minél élethűbben jelenik meg előttünk egy szaftos hamburger, annál inkább vágyakozni fogunk arra, hogy jól beleharaphassunk –még akkor is, ha esetleg nem lennénk annyira farkaséhesek.

Az első kísérletben arra kértek 27 alanyt, hogy töltsenek ki három kérdőívet, ami a képzelőerejük mértékét volt hivatott lemérni. Az első két kérdőív azt vizsgálta, milyen élénken tudják az alanyok elképzelni különféle dolgok –de nem ételek- szagát, illatát, és csak a harmadik kérdőív vonatkozott kifejezetten ételekre, mint például a frissen sütött kenyér, pattogatott kukorica, vagy grillezett hússzeletek. Az alanyoknak ezen felül megvizsgálták a testtömeg indexét is.

Kiderült, hogy azoknak, akik kiemelkedően jól teljesítettek a kérdőívekben és szárnyaló ételfantáziáról tettek tanúbizonyságot, az átlagosnál jóval magasabb volt a testtömeg indexe is.

(Kép: Pink Sherbet Photography)