Jump to content

Így szabadulhatsz meg a bosszantó kis dalocskától

2015. 05. 28. 11:05

Ugye számtalanszor előfordult már veled, hogy szöget ütött a fejedben egy sláger, vagy egy nap, mint nap hallgatott reklám együgyű dallama, és sehogy sem tudtad kiverni a gondolataid közül, pedig már majd az őrületbe kergetett?

Legszívesebben agyoncsaptam volna az ismerősömet, akinek egy elejtett megjegyzése hosszú napokra elátkozott. Nem tudtam ugyanis semmi másra gondolni utána, éjjel-nappal csak a Hey Macarena ment a fejemben.

A fejekbe könyörtelenül bekúszó, bosszantó kis dalocskáktól, angolul earworm-öktől való megszabadulásra most azonban itt a mindent legyőző, végső megoldás, egyenesen a brit tudósok izgalmas laboratóriumából!

A Reading egyetem kutatói ugyanis megállapították, hogy a leghatékonyabb módszer arra, hogy kiűzzük a fejünkből a Coco jumbót, a YMCA-t, vagy a Sandokan főcímzenéjét, ha bekapunk néhány rágógumit. Három összefüggő kísérlettel is igazolták, hogy a rágózás hatékonyan csökkenti a szándékos és tudatalatti zenei gondolatokat.

A jelenség hátterében pedig az a magyarázat áll, miszerint a rágás során megszakítjuk azokat a mentális folyamatokat, amik a fülünkbe ragadt bosszantó kis dalocskákért felelősek. Nem kell tehát több, mint egy darab rágó, hogy megőrizzük ép eszünket.

És ez még nem minden! A rágózásnak számos egyéb pozitív következménye is van! Korábbi vizsgálatok ugyanis azt is megállapították, hogy a rágógumi rágása feljelszti az agyi funkciókat, javítja a memóriát, figyelmesebbé és éberebbé tesz, segít elnyomni az éhséget és stresszes helyzetekben megnyugtató hatással is bír.

(Kép: pixgood.com)