Jump to content

Semmi értelme a kalóriaszámlálásnak!

2015. 05. 25. 11:13

Ha eddig nem tudtál lefogyni a kalóriaszámlálós módszerrel, akkor az minden bizonnyal nem a te hibád, állítja a King’s College vezető professzora, Dr Tim Spector. A probléma ugyanis a beleidben van.

Egy londoni genetikai kutató, Tim Spector professzor forradalmi elképzelésekkel állt elő a fogyókúrákkal és a testsúlyunkkal kapcsolatban. Állítása szerint mindennek a mélyén a beleinkben rejtőző baktériumok állnak, amik nem csak a hangulatunkat és az egészségünket képesek befolyásolni, de az alakunkat is.

Dr Spector az ikerkutatásra specializálta magát, pályája során több, mint 11.000 egypetéjű ikertestvért vizsgált meg. Arról igyekezett minél több információt összegyűjteni, hogy milyen hatással vannak az egészségünkre és az életstílusunkra a környezeti és genetikai befolyásoló tényezők.

Kutatásai alapján a professzor megkérdőjelezi azt a manapság elfogadott nézetet, miszerint azért van egyre több túlsúlyos ember, mert jóval többet eszünk, ám kevesebbet mozgunk, mint a korábbi generációk. Ezzel szemben dr Spector azt állítja, ha egy egypetéjű ikerpárral magas kalóriatartalmú ételeket etetnénk hat héten keresztül, egészen másképp rakódnának rájuk a kilók –míg az egyik csupán 4, addig a másik könnyűszerrel akár 13 kilóval többet nyomna.

A kalóriaszámlálás tehát nem az üdvözítő út a karcsú derék megszerzésében.

A professzor állítása szerint minden a beleinben rejlő baktériumtenyészeten múlik. Ezek a mikrobák ugyanis nem csak abban játszanak fontos szerepet, hogy hogyan emésztjük meg az ételeket, de ezek az apróságok szabják meg azt is, hogy mennyi kalóriát hasznosít a szervezetünk, emellett enzimekkel és vitaminokkal látnak el bennünket és még az immunrendszerünkre is ők vigyáznak. A doktor állítása szerint a megfelelő étrenddel tehát megteremthetjük a beleinkben lévő mikrobák megfelelő egyensúlyát, ami nem csak boldoggá és egészségessé varázsolhat minket, de vékonnyá is.

A probléma ugyanis az, hogy modern életmódunknak köszönhetően nagyon egyoldalúan táplálkozunk. Régebben az emberek megettek akár 150 hozzávalót is hetente, manapság jó, ha hússzal találkozunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a változatos étkezésre, a gyorséttermektől és félkész ételektől pedig tartsuk távol magunkat.

(Kép: herbini.com)