Jump to content

42 év után meghalt a kómában fekvő nővér

2015. 05. 20. 11:20

Négy évtized után végre örök nyugalmat lelt az az indiai nővér, aki kómában feküdt 42 éven át, miután brutálisan megerőszakolta, miközben egy kutyalánccal fojtogatta támadója.

Aruna Shanbaug 67 évesen hunyt el tüdőgyulladás következtében Indiában. Az elmúlt 42 évét kómában töltötte, miután a kórház egyik dolgozója, egy takarító megtámadta Mumbai-i munkahelyén 1973 november 27-én a kísérleti állatok nak fenntartott helységben.

A nővérke támadójának Sohanlal Bhartha Walmikinek, miután leülte hét éves börtönbüntetését, megengedték, hogy megváltoztassa a nevét és új életet kezdjen. Közben a nő, akit lánccal fojtogatott, miközben megerőszakolt, továbbra is a kórházi ágyán feküdt kómában, de szörnyű fájdalmak között. A támadás során a lánc elzárta az agy vérellátását, ami így a funkcióinak 90%-kát elpusztította és megvakította. Így hagyta őt a cementpadlón haldokolni, amíg meg nem találták a lányt másnap reggel a kórház munkatársai.

Az Aruna esetét feldolgozó újságírónak, Pink Viraninak az ügy kapcsát sikerült annyit elérnie, hogy Indiában legálissá tegyék különleges esetekben az eutanáziát. A történet iróniája azonban, hogy éppen Aruna nem részesülhetett a kegyes halálban. Aruna élete azon a novemberi napon ért véget, mégis arra kényszerült, hogy szétroncsolt testével és szellemével még négy évtizedet szenvedjen végig, fájdalmakkal teli, vegetatív állapotban.

-Azóta az éjszaka óta nem volt önmaga, aztán az évek során egyre kevesebb és kevesebb lett. –meséli Aruna édesanyja, aki megpróbálta felkutatni a férfit, aki tönkretette a lányát.

Kiderült, hogy Walkimi azért támadt a lányra, mert az megvádolta, hogy ellopja a kórházban a kísérleti állatok elől az ételt és megfenyegette, hogy feljelenti.

Édesanyja, aki 42 éven át nézte lánya lassú haldoklását, megkönnyebbülését fejezte ki, hogy mindez végre véget ért.

-Nem állíthatom, hogy vegyesek az érzéseim. Nagyon meg vagyok könnyebbülve. Aruna többé nem szenved, a fájdalom, aminek 1973 novembere óta ki volt téve, véget ért. Ha létezik pokol, Aruna ott élt mostanáig.

(Daily Mail, kép: indiatoday.intoday.in)