Jump to content

Hogyan maradjunk karcsúak a fogyókúra után is?

2015. 05. 14. 14:14

A kínzó fogyókúránál és a túlsúlyunktól való megszabadulásnál talán csak egy nehezebb dolog van: megtartani a frissen megszerzett versenysúlyunkat. Hogy mégis sikerrel tudjuk venni ezt az akadályt is, éppen itt az ideje, hogy leszámoljunk néhány súlyos diétás mítosszal!

• Tévhit No. 1.- Egyes étkezések kihagyásával kalóriákat spórolhatunk.

Ha kihagyod az ebédet abban a reményben, hogy ettől majd fogyni fogsz, sajnos nagyon rosszul döntesz. Az éhségtől csak fáradt és ingerült leszel, és ezért sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a következő étkezésnél jóval édesebb, cukrosabb, vagy épp zsírosabb falatokkal fogod kárpótolni magadat. Kopogó szemmel ráadásul nem is biztos, hogy egészséges döntéseket fogunk hozni arról, mit is ehetnénk és mennyit. A koplalás ezen felül lelassítja az anyagcserét is.

• Tévhit No. 2.- Bizonyos ételektől meg kell tartóztatnunk magunkat.

Ha egész nap csak narancsot és zellert eszel, persze hogy hamar leadhatsz néhány kilót, azonban valószínűleg ugyanilyen gyorsan rá is fogsz unni erre az egyoldalú táplálkozásra. Ha pedig valamitől maximálisan eltiltod magadat, attól azt csak még jobban fogod kívánni. A szervezetednek szüksége van a változatos élelmiszerek által bevitt vitaminokra, ezért bátran egyél bármiből, de csak mértékkel!

• Tévhit No. 3.- Este 8 után már nem szabad enni.

Teljesen mindegy, hogy mikor eszel, a kalória az kalória marad a nap bármely szakaszában. Az emésztésed és a békés alvásod érdekében ne egyél megterhelő, fűszeres fogásokat későn, de ha este nyolc után vacsorázol, attól még nem fogsz elhízni.

• Tévhit No. 4.- Lehet csak bizonyos testtájakból fogyni.

Sajnos az alap alakunkon nem nagyon tudunk változtatni plasztikai sebészkés nélkül. Ezért ha a testzsírunkból fogyunk, akkor az az egész testünket érinteni fogja. Ha egy izomcsoportra –mondjuk a hasunkra- koncentrálunk, azt képesek vagyunk feszesíteni, de nem fog több zsír eltűnni róla, mint más tájainkról.

(Kép: womansday.com.au)