Jump to content

Mi okozza az ’öregszagot’?

2015. 05. 12. 11:15

Húsvéti, karácsonyi önnepeken, vagy más összejöveteleken, ha végigpuszilgatjuk a családtagokat, csukott szemmel is meg tudjuk állapítani, csak az illatuk alapján, hány éves is az adott rokon.

Mint testünk több más kipárolgását, az öreg szagot is az okozza, hogy a bőr mirigyeiből aprócska molekulák szabadulnak fel és keverednek bele a körülöttünk lévő levegőbe. Az idős emberek sajátos szagát egy 2-nonenal nevezetű anyag szolgáltatja. Mindenkiben megvan ez az anyag, ám egy 2000-es japán kutatás kiderítette, hogy a 2-nonenal koncentrációja megnövekszik az idők során.

A kutatás során 22 ember több napon át viselt pólóját vizsgálták meg. A kísérleti alanyok kora 26 és 75 év között volt. Ebből kiderült, hogy a 40 év felettieknek sokkal több 2-nonenalt termelt a szervezete, mint a fiatalabb korosztálynak, a legidősebbeknek pedig majdnem háromszor annyit. Hogy mi lehet ennek az oka, azt csak találgatni tudják a kutatók. Az egyik tippjük szerint a 2-nonenal fokozott kibocsájtásáért a megnövekedett omega-7 zsírsavak lehetnek felelősek, amelyből szintén nagyobb mennyiség van az idősebbek szervezetében.

Egy másik kutatásból azonban arra is fény derült, hogy az idősek szaga nem feltétlenül kellemetlen. Ha a kísérleti alanyoknak ugyanis nem mondták meg, hogy mi is az általuk érzett szagnak az eredete, akkor azt nem értékelték negatívan. Ezért a kutatók arra gondolnak, hogy egyesek csupán az öregszaghoz kapcsolódó konnotációk miatt viszolyoghatnak tőle.

(Mental Floss, kép: )